С тържествена церемония от 13:30 ч. днес в Бургас бе

...
С тържествена церемония от 13:30 ч. днес в Бургас бе
Коментари Харесай

Откриха първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас

С тържествена гала от 13:30 ч. през днешния ден в Бургас бе открита първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в града. Учениците, техните родители и учители и формалните посетители бяха посрещнати от шефа и бяха приветствани от два хуманоидни робота, за които " Мусала Софт " създава програмен продукт.
Компанията е и член на учебното настоятелство на новата гимназия и интензивно ще взе участие в планирането на всички действия, свързани с образованието и развиването на учебното заведение, както и основаването на благоприятни условия за професионална реализация в областта на осведомителните технологии за възпитаниците на гимназията.
На събитието участваха министър председателят Бойко Борисов, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Димитрина Тодорова, шеф на ПГКПИ, народни представители от Бургас, както и посетители от всички бизнес и неправителствени организации, подкрепящи новото образователно заведение.
„ Такова учебно заведение мъчно се вижда и в западните страни. То разполага със своя компания и учебно настоятелство, в което са поканени най-големите съгласно класациите IT организации”, сподели в речта си по време на церемонията министър-председателят Бойко Борисов.
„ Благодаря за поддръжката на страната и бързото напредване на административните въпроси, тъй като тъкмо преди 9 месеца бях при министър-председателя и му обясних каква е нашата идея - да създадем едно ново учебно заведение на технологиите на бъдещето и към този момент сме тук, пред най-новия софтуерен кампус в България. В него ще учат деца, освен от Бургас, само че и от София, Шумен, Добрич, Варна и други градове от страната. Благодаря на всички IT компании, които са наши сътрудници. С тяхно подпомагане тук ще се учат облачни технологии, роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии и киберсигурност “, показа по време на формалното разкриване министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Директорът на гимназията Димитрина Тодорова приветства гостите и разкри повече за оборудването и опциите на гимназията. Тя разясни, че лабораторията на профилираното учебно заведение разполага с промишлени подготвителни роботи и личен хуманоиден робот /модел " Pepper " /. Във всяка класна стая ще се работи с екрани с тъч скрийн с две операционни среди - Android и Windows. Учениците ще се образоват с цифрови учебници и цифрова платформа, създадена от най-хубавите софтуерни компании в света - Microsoft и Гугъл, съчетана с безвредна виртуална среда за образование на всеки възпитаник с самостоятелен достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се учи задълбочено и британски език.
„ Щастливи сме да участваме в това вълнуващо начинание и да обединим старания с Община Бургас и останалите сътрудници на плана, с цел да създадем нужните условия надарените младежи от града и района да се развиват в региона на високите технологии и нововъведенията. Вярваме, че качественото ранно обучение по осведомителни технологии е решаващо за това децата да бъдат добре готови за специалностите на бъдещето “, показа във връзка откриването на образователното заведение Елена Маринова, Президент на " Мусала Софт ".
Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения е софтуерно насочено професионално учебно заведение, което ще образова ИT фрагменти с висока добавена стойност. Училището ще приготвя експерти в професионално направление „ Компютърни науки “, специалност „ Програмист “, специалности „ Програмно обезпечаване “ и „ Приложен програмист “ с интензивно проучване на британски език, като срокът на образование ще бъде 5 години с банкет след приключен седми клас.
Учениците и от двете професионални посоки ще учат актуалните програмни езици C, C++, Java Script, C Sharp,.net. В образователните стратегии ще бъде заложено учениците да придобият характерни познания и умения в областите хардуерен дизайн, облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност, чрез в допълнение заложени часове в образователния проект.
Обучението ще бъде фокусирано върху практиката с работа по съответни проблеми в особено оборудвани зали. Училището ще работи в тясно съдействие с някои от водещите компании в областта на осведомителните технологии и представители на академичната общественост. Целта е учениците да разпрострат оптимално капацитета си и да придобият действителни на практика умения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР