С тържествена церемония община Мездра отбеляза 134 години от Съединението

...
С тържествена церемония община Мездра отбеляза 134 години от Съединението
Коментари Харесай

С тържествена церемония Мездра отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия /снимки/

С тържествена гала община Мездра означи 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Две пана, символизиращи Княжество България и Източна Румелия бяха обединени в едно пред общинска администрация. На мястото бе сложена рамка, върху която се извърши символичното Съединение на Северна и Южна България.
Десетки поданици на общината се събраха на централния площад „ България “ за празника.
В началото на тържеството Светла Дамяновска, гл. специалист „ Култура и художествена изложба “ направи встъпление към главната стратегия с къса ретроспекция на събитията, довели до Съединението.
Кметът на община Мездра инж. Генади Събков издигна националния байрак под звуците на химна. В словото си той означи:
„ С каквито и думи да опишем невероятния възторг, ентусиазъм и страсти, с които са били изпълнени душите и сърцата на дедите ни, направили това велико дело, мъчно можем да пресъздадем еуфорията, обзела народа ни в чисто човешки план…
Забележително е единомислието, стремежа, дръзновението, с което българи от двете страни на Балкана, хора от разнообразни обществени прослойки, хора с друго обучение, разсъдък и политически уклони се сплотяват, с цел да реализиран този изумителен резултат…
Днес, когато разделянето в българското общество се задълбочава по доста аргументи и на което въздействат фактори от политически, обществен и културен темперамент, е още по-важно да помним и да следваме завета на предците ни: „ Съединението прави силата “. Защото единствено единни и целеустремени ще пребъдем във времето като народ и като страна.
Нека проявим мъдрост. За да добруваме и да живеем спокоен, кротичък и градивен живот, обединени от положителни хрумвания и високи идеали!
Честит празник! “
Група деца от Център за поддръжка за личностно развиване с ръководители Анета Петкова и Цветелина Цинцарска извърши две песни и показа мажоретна комбинация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР