С тържествена церемония на столичния площад Александър Батенберг стартира Еко

...
С тържествена церемония на столичния площад Александър Батенберг стартира Еко
Коментари Харесай

Рекордни 17 електромобила на старта на Еко Рали България 2018

С тържествена гала на столичния площад „ Александър Батенберг ” започва Еко Рали България 2018. Надпреварата, която е 6-то кръг от Световната Е-регулаторна купа на FIA, притегли на старта си рекордните 17 електрическия автомобил. С това, уредниците усъвършенстваха миналогодишния си връх от 15 електрически машини, които към този момент са единствените, имащи право на класиране за Световния шампионат.

 img_5256

Участници от няколко страни – Италия, Испания, Франция, Чехия и България, ще се борят за успеха в два спортни дни през уикенда, а тази година Еко Рали България е с напълно нов маршрут от София до старопланинския курорт Вършец и назад.

 img_5041

Състезателните стадии, наречени тук регулаторни проби, пред които ще се изправят участниците, съставляват прави, които се карат по пътна книга за тъкмо време и допустимо най-ефективно като разход на сила. Общата дължина на трасетата е 290 километра, 123 от които – познавач прави.

 img_5182

Своята купа от миналогодишното съревнование ще пази настоящият международен първенец Валтер Кофлер от Италия с Tesla Model S, а още три екипажа, в това число и за пръв път български, разчитат на електрически автомобили на американската компания. Освен тях, екологично задвижвани возила има на редица автомобилни производители – BMW, Hyundai, Kia, Renault, Nissan и Volkswagen. В допълнение, два хибридни автомобила – Hyundai Ioniq и Toyota Prius ще вземат участие в редом Национално класиране.

 img_5176

Сред атрактивните български участници не може да не споменем ветерана Стоян Апостолов, прочут ни с дългогодишните си участия и многочислени трофеи от рали, планинско нанагорнище, пистови и рали-крос съревнования. Апостолов, който е направляван от щерка си Павлина, кара за тима на община Бургас, а свои екипажи имат също общините Габрово, Разград и София. Три са екипажите формирани от публицисти, а също толкоз са напълно дамските тандеми (плюс 6 смесени, с дами навигатори).

 img_5151

Стартовият ден на Еко Рали България 2018 приключи със особено празненство за състезатели и посетители на конкуренцията, на което бе показан и планът за български електрически хиперавтомобил Alieno Arcanum. Създателите му имат упоритостта да показват суперспортна кола, задвижвана от електромотори, чиято най-мощна версия да може да реализира оптималната мощ от 5221 конски сили, пиков въртящ миг от 8880 нютонметра и оптималната скорост от над 480 км/ч.

 img_5282

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР