С тържествена церемония, на която реч произнесе италианският президент Серджо

...
С тържествена церемония, на която реч произнесе италианският президент Серджо
Коментари Харесай

Официално: Матера стана Европейска столица на културата заедно с Пловдив

С тържествена гала, на която тирада произнесе италианският президент Серджо Матарела и на която пя българската национална певица Валя Балканска, италианският град Матера стана публично през днешния ден Европейска столица на културата, заяви уеб сайтът на телевизия РАИ, представен от Българска телеграфна агенция.

Церемонията на един от централните площади на града, " Сан Пиетро Кавеозо ", бе водена от артиста Джиджи Пройети. Тя бе наречена " Отворено шоу " и в нея участваха редица италиански и непознати реализатори.



Валя Балканска в акомпанимент на гайда омайност жителите и гостите на Матера с осъществяването си на песента " Излел е Дельо Хайдутин ". Сред останалите реализатори бяха пианистът Стефано Болани, певицата Скин и други
В края на церемонията речи произнесоха формалните посетители.



Италианският президент Серджо Матарела съобщи, че днешният ден е от огромно значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е посочила, че знае да признава и да цени своите култури. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация, акцентира Матарела.

В речта си той напомни, че Матера е Европейска столица на културата тази година дружно с Пловдив.



Преди това италианският министър председател Джузепе Конте сподели, че Европейската година на културата в Матера ще бъде годината на реванша за градовете в Южна Италия. Той обаче призна, че е мъчителен и недопустим фактът, че единственият метод да се стигне до Матера е единствено с кола, както е направил и той.



Тържествената гала беше четвъртият стадий от откриването на Европейската столица на културата в Матера. Преди това имаше още три стадия, наречени " Отворени звуци ", " Отворен град " и " Отворени светлини ".
И италианският град Матера става европейска столица на културата за 2019 година Той ще носи тази купа паралелно с Пловдив, където церемонията по откриването беше на 12 януари
Откриването продължава до късно вечерта с пети стадий, наименуван " Отворено бъдеще " и заплануван като церемониал на актьори из улиците и площадите на града. Отворено бъдеще е и формалното мото на Европейската столица на културата Матера 2019.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР