С тържествена церемония бе отбелязан руският държавен празник Денят на

...
С тържествена церемония бе отбелязан руският държавен празник Денят на
Коментари Харесай

С тържествен салют София отбеляза Деня на защитника на Отечеството

С тържествена гала бе маркиран съветският държавен празник Денят на бранителя на Отечеството в София.

Венци и цветя бяха поднесени на Паметника на Съветската войска, а по-късно честването се придвижи и пред Паметник-костницата на руските воини в квартал " Лозенец ".

За първи път церемонията бе съпроведена и от церемониален салют, създаден от Българската войска.

Честването бе проведено от съветското посолство в България, като измежду формалните посетители, с изключение на посланикът Анатолий Макаров, бяха военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в Република България, както и голям брой дипломати, представители от българското Министерство на защитата и родни политици като някогашния вътрешен министър Румен Петков, зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Антон Кутев, депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, водачът на столичната организация на левицата Калоян Паргов, националният представител от " Обединени патриоти " Явор Нотев и други Имаше представители и на редица неправителствени организации, измежду които и Национално придвижване " Русофили ". Венец беше поднесен и от името на президента Румен Радев.



Денят на бранителя на Отечеството обичайно се възприема и като Денят на мъжа в Русия, както и като празник на военните. Именно 23 февруари 1918 година се смята като рождена дата на Червената дата и надлежно през днешния ден се отбелязва нейната 100-годишнина. На тази дата войските на Червената войска нанасят проваляне на германците край Псков и Нарва. Впоследствие точната дата на борбата търпи промяна в другите исторически източници, само че точно тя е възприета като празник, на който се означават първите победи на съветската войска против германците.

През годините празникът сменя и името си и до 1949 година в Съветския съюз чествали Деня на Червената войска. От 1949 до 1993 година празникът публично се наричал Ден на Съветската войска и Военноморския флот, след което той бил преименуван в началото в Ден на съветската войска, а по-късно в Ден на бранителя на Отечеството, както се назовава и през днешния ден.

Популярно е празникът да се смята като Деня на мъжа и да се опълчва на Деня на дамата, само че това не е напълно правилно, а общото сред празниците е, че 23 февруари по остарял жанр се пада навръх 8 март.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР