С тържествен ритуал и празнична програма на градския площад Мездра

...
С тържествен ритуал и празнична програма на градския площад Мездра
Коментари Харесай

Патриотични песни и стихове огласиха Мездра за Деня на Независимостта /снимки/

С церемониален обред и празнична стратегия на градския площад Мездра означи 112-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България - 22 септември, оповестиха от локалната администрация.
Възпоменателната демонстрация почетоха представители на Общинската администрация, поданици и посетители на града.
Честването на празника стартира с издигане на националния байрак и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. Особен нюанс на ритуала придадоха младите кадети Мария Цекова, Денислав Димитров и Радостин Николовски, пременени в гвардейски униформи, които отдадоха „ За почит “ под звуците на „ Мила Родино “.
„ Тази дата е доказателство, че когато българският дух е разсънен, когато имаме народен блян - той безусловно ще получи своята реализация, сподели в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Това е единственият акт в новата история на България, които е сбъднат единствено от българи, без непознати въздействия, с единната воля и на политиците, и на народа, обединени от концепцията да тръгнем в една посока.
Сигурно си заслужава поради тези старания да помислим дали през днешния ден, когато членуваме в НАТО и в Европейския съюз, когато сме изложени и на други външни въздействия - дали имаме място за Независимост?
Да, тъй като българският дух би трябвало да остане самостоятелен! Този дух на нашето Възраждане би трябвало да е жив!
Нека да си спомним с респект за всички тези хора, които са били преди нас, за това, което са дали на страната ни, за това, че осигуриха разцвет на страната ни през тези повече от 100 години.
И още веднъж да призовем към обединяване.
За да можем и ние, актуалните генерации, и тези след нас, да възкликнат като нашите предшественици преди 112 години: „ Да живее свободна и самостоятелна България! “ Честит празник! “
Празнична стратегия по случай Деня на независимостта изнесе Вокална група „ Wings” с живописен началник Тони Яшова от Сдружение „ Новото потомство на гениите “. Тереза Стоянова и Ева Христова извършиха песните „ Майчице, Българийо “ и „ Де е България? “, а вокалната група - „ Майчице, Българийо “ и „ Песен за Мездра “.
Музикално-литературното матине допълниха Ваня Любомирова от Комплекс обществени услуги за деца и лица с увреждания с песента на Емил Димитров „ Моя страна “ и третокласникът Стоян Димитров от групата за художествено слово при НЧ „ Просвета 1925 “, който рецитира стихотворението „ България “ на Михаил Лъкатник.
По мотив Европейския ден без коли в Мездра се организираха обичайният велопоход до село Долна Кремена и назад, проява на рискови безмоторни спортове - с присъединяване на най-хубавия хиксър в България Христо Илиев и 1UP BMX и съревнование за майсторско ръководство на велосипед за възпитаници от І до VІІ клас.
Трите спортни прояви са част от най-голямата самодейност за деен метод на живот в България - „ Нестле за Живей Активно! “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР