С тържествен молебен в Пловдив започнаха тържествата по повод 134

...
С тържествен молебен в Пловдив започнаха тържествата по повод 134
Коментари Харесай

Тържества и молебен в Пловдив, военни почести във Враца по случай Съединението

С церемониален молебен в Пловдив започнаха тържествата във връзка 134 -та годишнина от Съединението на България и празника на града.

Службата бе отслужена от пловдивският митрополит Николай в катедралния храм " Св.Богородица " и на нея участваха кметът на града Иван Тотев, регионалният шеф Здравко Димитров, ръководителят на Общински Съвет Савина Петкова, командирът на 68 бригада " Специални сили " бр.ген. Явор Матеев, доста политици, общественици и интелектуалци и елементарни жители.

Съвременното българско общество е изпаднало в положение на ненавист, безпаметност, боязън и нарцисизъм. Срещу отровата корозивна публичният организъм лекуването е противоотрова. А противоотровата на омразата е обич, на безпаметността е памет, на страха - храброст, а на егоизма е великодушие. Това сподели в словото си пловдивският митрополит Николай. Той добави, че по-добро и по-ефикасно лекуване на публичните заболявания от вярата, вярата и любовта няма.

Днес насочваме молитва да пребъде нашето скъпо родно място в мир, благополучие, самостоятелност и единение. На разединението на актуалното общество да противопоставим христовата обич, приемливост, великодушие и взаимност. Нашият народ постоянно е бил въоръжен с най-силните оръжия против злото - вярата в бога и любовта към отечеството, уточни владиката.

След службата церемониален камбанен звън огласи центъра на града.

След това формалните лица се поклониха и сервираха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметна плоча на майор Райчо Николов, до Римския стадион, единственият умрял при реализирането на акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Празничната стратегия продължава с концерт на Биг Бенд Пловдив.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР