С тържествен концерт днес започва тазгодишното издание на първия и

...
С тържествен концерт днес започва тазгодишното издание на първия и
Коментари Харесай

Днес откриват музикалното Варненско лято

 С церемониален концерт през днешния ден стартира тазгодишното издание на първия и най-дълголетен български фестивал - Международния музикален фестивал " Варненско лято ", който влиза в своята 93-та годишнина. Традиционно първото произведение, което ще прозвучи в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, ще бъде Рапсодия " Вардар “ на Панчо Владигеров – една от най-представителните произведения на българската музика и всекидневен химн на фестивала. С ентусиазъм от честването на 120-годишнината от рождението на Владигеров, ще я извърши Варненската филхармония под палката на един от най-уважаваните наши диригенти – маестро Георги Димитров.

Маестро Георги Димитров беше общителен да показа страстта си преди концерта: " Имам прелестни мемоари от разнообразни издания на " Варненско лято “, в никакъв случай няма да не помни например двойния концерт на Брамс с Минчо Минчев и корейския виолончелист Янг Чанг Чо. С наслаждение ръководя още веднъж Варненския оркестър – той има прелестни благоприятни условия и когато се работи с цялостно отдаване, въпреки и за 2-3 часа, когато всяка секунда се музицира, оркестърът реализира чудесно показване. Това са всеотдайни музиканти и имам вяра, че на откриването на фестивала ще ги забележим в същинския им искра.

За пръв път работим с Бенямин Шмид, той е извънредно техничен, с невероятни пръсти и линии. Той ще бъде солист в Концерта за цигулка и оркестър №1 в ре мажор от Прокофиев, а по-късно с оркестъра ще представим една доста подхождаща на настроението от Прокофиев творба – рядко изпълняваната у нас " Благородно привидение “ от Хиндемит. И двамата създатели работят в една ера - преди Втората международна война, когато обстановката в света е доста сходна с днешните дни – с спорове и рецесия на духовността. Публиката ще открие сама посланието, когато във втората част зазвучи фашистки марш – той стартира сякаш на смешка – като детска игра с едно пиколо и барабанче, а се трансформира в злокобна тематика – знак на злополуката на света. Тогава и Онегер, и Шостакович пишат в подобен фасон, а аз се притеснявам, че през днешния ден светът още веднъж е в сходен интервал. Музикантите от Варненската филхармония свирят свиреп в тази мощни моменти, получава се страховито влияние. А посланието на тази творба към публиката идва в края като един апел да успеем да запазим нежността. “

Силно е вълнението и на госта от Австрия – блестящия цигулар Бенямин Шмид, който за пръв път ще излезе пред българска аудитория: " Това е моят първи концерт в България и за моя наслада той се случва тъкмо във Варна, на брега на Черно море, което намирам за доста мистично. Вашият град е толкоз хубав, опознавам го на драго сърце. Но морето, то е неописуемо, стоя на брега и виждам към хоризонта, знам, че някъде там, право срещу мен е Одеса – роден град на плеяда велики цигулари, и това ме зарежда. Радвам се на прелестен банкет от страна на Варненския оркестър и на маестро Димитров, който е същинска легенда в българската музика. Той има незабравим метод към музикантите – първоначално стартира строго, само че по-късно те увлича и те понася на крилата си – същински гранд от остарялата школа. За мен е чест да изсвирвам на откриването на вашия фестивал, а концертът на Прокофиев, който ще осъществим, е доста специфичен - пророческа творба, която задава стандарта за музиката на ХХ век. Бих се обърнал към публиката, която ще пристигна на концерта довечера по този начин: Бъдете отворени към посланието на този концерт, то идва от небесата! “

Билети за концерта: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-opening

Пълната стратегия на ММФ " Варненско лято “ 2019 можете да видите в уеб страницата на фестивала:

www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР