С ще започне тазгодишното издание на , който ще се

...
С ще започне тазгодишното издание на , който ще се
Коментари Харесай

Български джаз музиканти откриват Plovdiv Jazz Fest 2020 |

С ще стартира тазгодишното издание на, който ще се организира от 05 до 07 ноември в Дом на културата „ Борис Христов “.

Първият посетител на едно от най-важните джаз събития в страна ще бъде пианистът и композитор Живко Петров със своя солов албум Ten. Неговият концерт ще бъде на 05 ноември от 19:30 ч. Живко Петров е един от най-влиятелните модерни български музиканти. Той е пианист, композитор, продуцент и аранжор. Работата му е от голямо значение за актуалната музикална сцена в България. За последните 20 години името му стои зад доста надарени и известни музиканти в България. След доста взаимни албуми и креативен колаборации, през 2015 година Живко Петров издава своя дебютен солов албум After4. Четири години по-късно той прави вторият си солов план Тen, наименуван на броя пиеси включени в него.

Същата вечер в 21:00 ч. на сцената ще се качат забележителните китаристи Веселин Койчев и Цветан Недялков с техния квартет The Teachers . Събитието ще бъде отдадено на 60-тия празник на Веселин Койчев, който е измежду изключително значимите имена в история на българския джаз. Койчев е част от групата „ Джаз линия “, която се смята за пример за български етно джаз. От 1991 година той става водач на именитата джаз групировка „ Бели, зелени и червени “ (най-дълго просъществувалата джаз група в България), за която стартира нов стадий в развиването. С нея изнася многочислени концерти на всички джаз конгреси в страната и показва българската джазова музика на най-престижните фестивали в света. Автор е на джаз, поп, симфонична и театрална музика, обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации.

Веселин Койчев има зад тила си над 1000 концерта. Преподава китара в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “. Заедно с Цветан Недялков свирят дружно от 2009 година, когато взаимно с Иван Лечев основават известното „ Акустик Трио 3000 “. Недялков също е учител по „ Поп и джаз китара “ в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, София. Двамата китаристи основават групата The Teachers и в нея канят музикантите: Христо Минчев (бас китара) и Кристиян Желев (барабани). Стилът на квартета може да се дефинира като фюжън, съчетаващ тематизма на българската национална музика с хармоничните похвати, аранжиментите, импровизациите и изпълнителските способи на джаза.

Втората фестивална вечер (06 ноември) на Plovdiv Jazz Fest ще стартира в 19:30 ч. с премиерата на най-новия авторски план на известния пианист, аранжор и композитор Милен Кукошаров – Wind Harmonium. През последните години той уголемява своите професионални ползи, като композитор, в областта на класическата музика, театъра и киното. Wind Harmonium е самобитен кросоувър, който включва похвати и форми от класическата и джаз музиката, а звученето се приближава до камерната музика. Композициите са нови, измежду тях има и тематики, които Милен Кукошаров е основал за театрални спектакли през последната година. Освен него обаче, Wind Harmonium включва още осем души. Специални посетители ще бъдат международно приетият български кларнетист, живеещ в Съединени американски щати – Илиян Илиев и мецосопраното Мичико Дате от Япония. В плана вземат участие още музикантите: Дарина Иванова (флейта), Габриела Тодорова (обой), Добромира Ваклинова (кларинет, бас кларинет), Розалия Ангелова (фагот), Александър Леков (контрабас), Атанас Попов (ударни инструменти).

Веднага след Wind Harmonium от 21:00 ч., ще бъде първата музикантска среща на една сцена на пианиста Антони Дончев , барабаниста Христо Йоцов и световноизвестният басист, номиниран за „ Грами “ – Ричард Бона . Той е свирил и записвал с музиканти като Боби Макферин, Куинси Джоунс, Хърби Хенкок, Тито Пуенте, Джордж Бенсън, Шака Кан, Бранфорд Марсалис, Майк Стърн и други През 2002 година Бона e част от известната джаз групировка на Пат Матини.

Освен реализатори, Христо Йоцов и Антони Дончев са преподаватели и композитори. Преди 35 години двамата основават една от най-хубавите български джаз обединения „ Акустична версия “. Дончев и Йоцов са ослепителен образец за модерни музиканти, които с лекост и умеене се оправят с разнородните форми на музициране и които без проблеми могат да съчетават многообразието на джазовата стилистика. Специалният план, който включва „ Акустична версия “ с присъединяване на Ричард Бона е по самодейност на Plovdiv Jazz Fest.

Тази година фестивалът ще отличи Антони Дончев и Христо Йоцов (който също празнува своята 60-та годишнина) с Награда за повсеместен принос в джаза. През 2020 година тя ще има двама носители, които по едно и също време ще бъдат отличени като основатели на групата „ Акустична версия “, само че и всеки от тях поотделно – като фигура, която има голямо влияние и въздействие върху развиването на джаз сцената в България.

Фестивалът ще закрие триото на един от най-великите басисти в света – Авишай Коен , който се съгласи да направи два концерта на 07 ноември – от 19:30 и от 21:00 ч. Композициите на Авишай Коен отразяват обширна музикална галактика от обичаи, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински национални песни, от съчетание на класическа музика и джаз до джаз стандарти и актуален джаз. В България Авишай Коен идва със своето ново трио, в което вземат участие Елчин Ширинов (пиано) и Рони Каспи (барабани). На сцената на Plovdiv Jazz Fest те ще показват най-новия 17-ти албум на Авишай Коен – Arvoles. Пловдив ще е част от турнето „ 50:50:50 “, което включва 50 концерта в 50 града и е отдадено на навършването на 50 години на музиканта.

Всяка година Фестивалът има и съпътстваща стратегия, която включва най-разнородни събития. Първото от тях е ден преди да стартира главната стратегия. Грандиозният концерт на Хилда Казасян и Плевенската филхармония „ Да послушаме кино “ ще се организира в Комплекс СИЛА от 20:00 ч. на 04 ноември. Диригент ще бъде Борислав Йоцов , а на сцената дружно с Хилда Казасян ще бъдат едни от най-хубавите и одобрени джазови музиканти в България: Христо Йоцов (барабани), Живко Петров (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Михаил Йосифов (тромпет). Специални посетители ще бъдат Теодосий Спасов и Васил Петров .

Друг значим акцент от съпътстващата стратегия на фестивала е фотоизложбата, отдадена на ярката персона на българския художник Андрей Даниел . Експозицията ще може да бъде забелязана и през трите дни на фестивала в Дома на културата „ Борис Христов “. Неин създател е Стефан Джамбазов . Изложбата е план на Фондация „ Въпреки “.

На 07 ноември в Bee Bop Café от 14:00 ч. пък ще бъде лекцията на Светослав Николов и Мирослава Кацарова за творчеството на норвежката джаз певица, с български генезис, Радка Тонеф . Събитието ще се организира взаимно с Jazz FM Radio.

Ден след края на главната стратегия (08 ноември), заключителното събитие за фестивала ще бъде представянето на книгата на Мила Иванова „ Хартиена лодка в намерено море “ и диалог с авторката ѝ в Bee Bop Café от 14:00 ч. Книгата включва 65 текста за тематики, въодушевени от действителни нейни преживявания. Всяка страница е по автентичен случай, или както споделя Мила, по фактически чувство. 65 текста, които описват за очаквания, страхове, носталгия, пристрастеност, хубост, полуда, признателност и обич. Някои от тези есета са писани особено за сборника, други към този момент са известни от блога на Мила, а трети тя е преработила напълно при съставянето на „ Хартиена лодка в намерено море “.

: Включва всички събития от програмата на фестивала сред 05-07 ноември и е годен за втория концерт на Авишай Коен от 21:00 ч.

Фестивалът се реализира с медийната поддръжка на: Българска национална телевизия, Jazz FM Radio, Offnews, сп. Нула32, Katra FM, Въпреки, Виж, Лицата на града, Mila.bg, Капана, Под тепето, Plovdiv Time, TrafficNews, My Sound.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР