С шествия, митинги и възпоменателни молебени за героите от Небесния

...
С шествия, митинги и възпоменателни молебени за героите от Небесния
Коментари Харесай

Украйна отбеляза Деня на достойнството

С шествия, манифестации и възпоменателни молебени за героите от Небесния батальон в Украйна беше маркирана годишнината от Евромайдана и Революцията на достолепието през 2013 година

Украинците нарекоха Небесен батальон участниците в Евромайдана, убити от спецчастите, изпратени от тогавашния проруски президент Виктор Янукович, с цел да разпилян протестиращите.

В Киев на Площада на независимостта се организира така наречен Вече на достолепието - заседание на жители, които се събраха, носейки украински знамена. Те оповестиха, че желаят да защитят своята независимост, националната си еднаквост, демокрацията и европейския цивилизационен избор на Украйна, заяви организация Укринформ. Събранието стартира с осъществяване на националния химн, след което на издигнатата сцена застанаха политически фигури и общественици, представители на духовенството. С настъпването на вечерта площадът беше огрян от свещи и лампади, носени от жителите в памет на починалите бранители на Украйна и борци за самостоятелност. След изявленията на ораторите те минаха по алеята на небесния батальон. Шествието приключи алегорично пред администрацията на президента Володимир Зеленски като апел да не предава постигнатото в битката за самостоятелност.

Събитието е проведено от " Движението за опозиция против капитулацията ", което се разгласи срещу изтеглянето на украинските военни от позиции в Донбас , разпоредено от Зеленски за да реализира единодушието на съветската страна за осъществяване на среща на Нормандския формат за Източна Украйна.

На 21 ноември Украйна отбелязва своя Ден на достолепието и свободата, отдаден на двете знакови събития в най-новата й история: Оранжевата гражданска война от 2004 година и Революцията на достолепието от 2013 година Денят е открит с декрет на президента на Петро Порошенко от 13 ноември 2014 година

Смисълът на тази паметна дата е актуалните и бъдещите генерации да имат справедлива информация за съдбовните събития за Украйна от началото на XXI век, както и да се отдаде респект към патриотизма и смелостта на жителите, отстоявали демократичните полезности, националните ползи на Украйна и нейния европейски избор, оповестява изданието " Украина инкогнита ".

На 22 ноември 2004 година стартира Оранжевата гражданска война - общонационални митинги, манифестации и други акции на гражданско непокорство, които не престават до 26 декември. Това е времето на следващите президентски избори, при които на балотаж отиват Виктор Янукович и Виктор Юшченко. Последна капка в недоволството на дейната част от украинското общество става оповестяването на резултатите от балотажа - след многочислени фалшификации при гласуването и преброяването на гласовете (включително потреблението на директен сървър, през който данните минават и се обработват, преди да попаднат в ЦИК) за победител в изборите е разгласен Виктор Янукович.

Украинците за пръв път излизат всеобщо на Майдана в центъра на Киев - на Площада на независимостта (на украински - Майдан незалежности). Масови митинги има и във всички огромни украински градове. Гражданското придвижване съумява да извоюва наново осъществяване на изборите, които са извоювани от Виктор Юшченко.

След една година, през ноември 2005 година, Юшченко вкарва с декрет Ден на свободата.

Този празник остава по-скоро фиктивен, защото по време на президентството на Юшченко украинците са по-скоро разочаровани от него и като цяло от " новата власт ", която не оправдава множеството от упованията на хората.

До огромна степен апатията и обезверяването на украинците способстват за това, че при идващите президентски избори Виктор Янукович въпреки всичко става президент на Украйна (в битка за президентския пост с Юлия Тимошенко).

С декрет от 30 декември 2011 година Янукович анулира Деня на свободата.

Вечерта на 21 ноември 2013 година в Киев на Майдан Незалежности стартират да се събират протестиращи против дейностите на държавното управление на Николай Азаров, който афишира, че отхвърля да продължи подготовката за подписването на Споразумението за асоцииране сред Украйна и Европейски Съюз.

Първоначално това са няколко десетки души, последователно броят им се усилва, а на 24 ноември в центъра на Киев към този момент към 100 000 украинци стачкуват против решението на властта за отвод от евроинтеграцията, което автоматизирано значи противоположен завой към Русия във външнополитическата, икономическата и всички останали сфери на публичния живот.

Към протестната акция се причисляват и други градове. В медиите и обществените мрежи тази манифестации са наречени " Евромайдан ".

През нощта на 21 против 22 февруари Янукович бяга от Киев в Харков, по-късно в Крим, откъдето напуща Украйна и се открива в Ростов на Дон, Русия. Николай Азаров и другите министри от държавното управление, ръководителят на Службата за сигурност на Украйна и доста други висши длъжности лица също незабавно отпътуват за Русия.

Украйна остава без президент и държавно управление, като в този миг продължава да работи законно определен на избори през 2011 година парламент. Той избира изпълняващ длъжността президент и насрочва нови президентски избори за май 2014 година

Този неповторимо комплициран и тежък миг в най-новата история на украинската страна е употребен от Русия за анексирането на Крим и въоръжената агресия в Донбас.

А всяка година от този момент на 21 ноември украинците почитат всички, починали и живи, предпочели достолепието и свободат а пред всичко останало.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР