С шест гласа за“, нито един против и при трима

...
С шест гласа за“, нито един против и при трима
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС назначи Даниела Талева за прокурор, който да разследва Борислав Сарафов

С шест гласа „ за “, нито един срещу и при трима отсъстващи членове прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) назначи определената на инцидентен принцип арбитър Даниела Талева за прокурор, който да проверява сигнал против изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов .

Назначението на Талева стана допустимо след измененията, свързани с признатия през май за следствие на основния прокурор. Той планува следствията против основния прокурор и заместниците му да се водят от углавен арбитър с сан на висш, който краткотрайно да бъде назначаван за ad hoc прокурор. Съдия Талева е ѝ първата определена и назначена за прокурор, който да проверява сигнали против основния прокурор.

Решението на колегията не е дефинитивно и може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Върховния административен съд. Ако не бъде оспорено, то ще влезе в действие, а арбитър Талева от Софийския градски съд ще бъде преназначена на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Назначаването на Талева на няколко пъти беше отлагано поради неявяване на членове на Висш съдебен съвет, които бяха в отпуск, атакуването на (КС) от страна на към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев , както и изказване за „ механически пропуск “ от страна на Народното събрание в текст от Зокона за правосъдната власт. Впоследствие, с които към кръга на хората, които могат да бъдат разследвани, бяха прибавени и заместниците на основния прокурор.

Даниела Талева ще проверява сигнал против Сарафов във връзка имотното положение на негови близки и е от преди да бъде избран за изпълняващ функционалностите началник на прокуратурата.

В средата на юни Върховният касационен съд за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Те бяха против тогавашния началник на обвиняването Иван Гешев и против Сарафов, който тогава беше негов заместител.

Няма детайлности за наличието на сигналите. Сред подателите на материалите, засягащи Сарафов, беше и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е създател на “докладна информация ” за “имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията ” му.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от следствието, по което бяха повдигнати обвинявания на някогашния началник на столичното разследване и някогашния боксьор, станал прочут около ролята си в аферата “Осемте джуджета ”.

Сигнали постъпиха и против заместниците на Сарафов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР