С ритуал пред сградата на Президентството бе отбелязан Денят на

...
С ритуал пред сградата на Президентството бе отбелязан Денят на
Коментари Харесай

С ритуал пред Президентството бе отбелязан Денят на Европа

С обред пред постройката на Президентството бе маркиран Денят на Европа - 9 май . Изпълнени бяха химните на България и Европейския съюз. Денят на Европа е роден от Деня на Победата.

Датата 9 май е определена, защото на този ден е препоръчано основаването на предшественика на Европейски Съюз - Европейската общественост за въглища и стомана - през 1950 година Денят на Европа е един от европейските знаци, които предизвикват единството сред европейците . Той е именуван още Ден на Шуман, в памет на Декларацията на Шуман.

В своя тирада на 9 май 1950 година в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята концепция за нова форма на политическо съдействие в Европа , която да направи войната сред европейските нации немислима. Неговата концепция е да се сътвори европейска институция, която да сплоти и ръководи производството на френските и западногерманските въглища и стомана.

Само година по-късно е подписан договорът за основаване на сходна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на общността , която през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

Европейският парламент публично дефинира 9 май като почивен ден през октомври 2008 година Емблематичната дата се отбелязва с доста събития и начинания у нас , като музикално-танцов концерт " Европа танцува " на Ларгото, концерти и изложения.

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на Европейската комисия в България, началникът на защитата ген. Андрей Боцев, членове на президентската институция, национални показали, поданици и посетители на страната участваха на тържествената гала по издигане на знамето на Европейския съюз .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР