С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост почете 77

...
С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост почете 77
Коментари Харесай

С полагане на цветя почетоха 77 години от гибелта на Никола Вапцаров

 С обред по полагане на цветя благоевградската общност уважи 77 години от гибелта на поета Никола Вапцаров. Това оповестиха от пресцентъра на Общината. Пред барелефа на Вапцаров, ситуиран на фасадата на Драматичен спектакъл " Никола Вапцаров “, респект отдадоха заместник-кметът Иво Николов, основният секретар на регионална администрация Ася Велкова, общински съветници, представители на политически партии и културни институции, жители.

Моменти от живота и част от стиховете на поета бяха припомнени от шефът на държавна такса " Енчо Халачев “ Бранимир Митов и Яна Янакиева, специалист от отдел " Култура “. 

Поетът на морето и машините, както е прочут Никола Вапцаров, е роден под най-високия връх на Пирин в гр. Банско през 1909 година. Увлечението му по литературата се трансформира в предпочитание самият той да твори и в ученическия вестник " Борба " излиза първото му напечатано стихотворение " Към светли идеали “. Никола Вапцаров учи в Морското машинно учебно заведение във Варна (1926 –1932), по-късно кръстено на негово име. Морското учебно заведение разсънва у възторжения поддръжник на Пирин планина и друга пристрастеност – към морето и машините. Участва в театрална натрупа и се бори за ползите на служащите, а откакто е уволнен от фабриката се реалокира със фамилията си в София през 1936 година. През 1939 година Вапцаров приготвя единствената си стихосбирка " Моторни песни ". В нея са побрани едни от най-значимите творби в българската литература. Арестуван е през март 1942 година, а на 23 юли е наказан на гибел и още същата вечер - разстрелян. Вапцаров получава и международно самопризнание – премията на Световния съвет на мира, поднесена през 1952
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР