С риск да бъде осъдено на солидно обезщетение, правителството няма

...
С риск да бъде осъдено на солидно обезщетение, правителството няма
Коментари Харесай

Държавата отказва да отстъпи от сагата с царските имоти

С риск да бъде наказано на солидно обезщетение, държавното управление няма да предложи съглашение на наследниците на цар Фердинанд. Точно противоположното - ще възрази в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург против жалбите на някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и техните братовчеди, написа вестник " Сега ".
На 20 март съдът прегледа 3 техни тъжби. Една от тях - за двореца " Кричим ", е отхвърлена като неприемлива. Другите две - за наложения от Народното събрание преди 9 година мораториум и за делата за парцелите " Саръгьол " и " Ситняково ", са обединени и се чака мнението на държавното управление.
" 13 септември е срокът за мнението по жалбите, което е съвсем финализирано и ще бъде изпратено от държавните сътрудници навреме. Най-общо в него страната ще твърди, че жалбите са неприемливи и неоснователни ", заяви пресцентърът на Министерството на правораздаването.
От отговора на Ведомството се схваща, че царските наследници също не са предложили съглашение. Те обаче очевидно чакат оферта от ръководещите. Знак за това е, че в границите на седмица Сакскобургготски за повторно изрази възмущението си от развоя на събитията.
В понеделник той разгласява позиция, в която предизвести, че похищенията над него " няма да останат незабелязани в чужбина, където частната благосъстоятелност е неприкосновена ". Седмица по-рано - на панихидата на татко си в Рилския манастир, той се оплака, че наново ще бъде изпратен в заточение, защото съдът лиши дома му. Става дума за двореца " Врана ", който някогашният министър председател изгуби на първа инстанция. " Питам се и до каква степен предпазено е правото на благосъстоятелност на всеки български жител и на задграничния вложител от сходни политически подбудени посегателства”, акцентира някогашният министър председател.
Адвокатът на наследниците на царете Борис и Фердинанд - Ели Христова, съобщи неотдавна пред " 24 часа ", че страната по този начин и не им е предложила съглашения за делото в Страсбург. " Има 10 дни - предостатъчно сериозен период, с цел да не допускаме кой знае какво ", сподели пред " Сега " и юристът им в Страсбург Михаил Екимджиев.
Още през декември обаче държавното управление разгласи, че се отхвърля от договорка за царските парцели, която приготвяше тихомълком, както и от писане на специфичен закон, и разгласи, че продължава да се съди с някогашния министър председател. Правосъдният министър Цецка Цачева и районният Николай Нанков увериха тогава обществено, че не вършат нищо тайно и че делата не престават. Причината е, че се разбра, че районното министерство тихомълком е поискало прекъсване на делата за " Врана " и за " Царска Бистрица ", с цел да се реализира извънсъдебна конвенция след предложение на Сакскобургготски.
Бившият правосъден министър Миглена Тачева, в този момент началник на Националния институт на правораздаването, заяви през ноември, че има основана работна група към правосъдното министерство по заповед на Бойко Борисов, с цел да се търсят разновидности за непринудено споразумяване на разногласието. В понеделник Тачева сподели, че след брифинга на Цачева и Нанков, тази група не е работила повече по проблема.
Досега правосъдната сага с парцелите е коствала на данъкоплатците над 2.4 млн. лева за адвокатски възнаграждения. В същото време страната към момента не владее именията " Саръгьол " и " Ситняково ", които завоюва на последна инстанция, тъй като не е платила разходи и усъвършенствания. Не се знае за каква сума ще претендират наследниците на царете, нито каква сума ще им присъди съдът, само че е доста евентуално България да изгуби делото. Според Екимджиев, в случай че Правосъдното министерство е готово със своето мнение на 13 септември, то ще бъде препратено към отбраната за несъгласие. " Едва тогава - 9 години след подаване на жалбите - имаме опция да формулираме претенциите си според от мнението на държавното управление ", изясни процедурата юристът.
Преди седмица някогашният регионален шеф, назначен от държавното управление на Сакскобургготски - Олимпи Кътев, предизвести, че в случай че не се стигне до договорка, България може да бъде наказана за милиони. Той даде образец с делата на гръцкия крал Константин и с румънския крал Михай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР