С рибна саламура, фолклорни танци и водосвет ломчани празнуваха Никулден

...
С рибна саламура, фолклорни танци и водосвет ломчани празнуваха Никулден
Коментари Харесай

Ломчани празнуват Никулден с рибна саламура и пъстро хоро

С рибна саламура, фолклорни танци и водосвет ломчани честваха Никулден на централния площад „ Свобода “. Рибният курбан в чест на Св. Николай Чудотворец бе от 500 порции и е обезпечен от Община Лом. Специалитетът бе подготвен по рецепта на общинския чиновник Бисер Станев, който е разпален рибар, авджия и кулинар.
„ Бистрата супа се прави с три типа риба, печени на скара – шаран, бел амур и толстолоб. В горещия бульон се притурят и лук, чесън, сухи чушки, домати, магданоз, копър, девесил, червен и черен пипер, люти чушки и …щипка обич. “ – показа Бисер, до момента в който разливаше с черпак саламурата.
Празничен водосвет с молебен отслужи отец Нестор. Своите пожелания насочи кметът Пенка Пенкова: „ Уважаеми съграждани, Днес е светлият християнски празник Свети Николай Мирликийски – Чудотворец, прочут още като Никулден. Честват го риболовци, моряци, банкери, честват всички с името на светеца. Достоен знак на вяра за скъпото застъпничество на Свети Никола над всички нас е просперитетът и добруването на ломчани. На всички именици, на моряци, риболовци, банкери – цветущ празник, с пожелания за здраве и благополучие! “.
На площада извиха празнично хоро децата от фолклорния танцов състав „ Северняче “, с живописен началник Валери Горанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР