С резолюция, гласувана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и

...
С резолюция, гласувана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и
Коментари Харесай

Емил Радев: С еврорезолюция настояваме за ускорено приемане на България в Шенген

С резолюция, гласувана в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент, се приканва в най-кратки периоди Съветът да излезе с решение за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Мястото ни е в Шенген и аз откровено се веселя, че с сътрудниците в Екологичен потенциал изрично използваме всяка опция, с цел да отстояваме тази обективна позиция. Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на отрасловата комисия Емил Радев  Емил Радев Емил Йорданов Радев е варненски юрист и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) разяснява признатите текстове. Те са част от резолюция по отношение на ситуацията в Шенгенското пространство след експлоадирането на пандемията с COVID-19.

Документът следва да се гласоподава на идната пленарна сесия.

"С вота си на процедура още веднъж призоваваме за унищожаване на инспекциите по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници сред България и останалите страни-членки на Шенген”, изясни след гласуването си в отрасловата комисия Радев. Позовавайки се на резолюция от декември 2018 година, в която Екологичен потенциал даде отлична оценка на България за прецизното използване на условията за влизане в Шенген, евродепутатите още веднъж упорстват приемането ни в пространството за свободно придвижване да стане допустимо най-скоро.

"В резултат от твърдата и поредна позиция, която показваме от години, страната ни получи цялостен достъп до Шенгенската осведомителна система и може да разчита на навременна информация от своите европейски сътрудници, само че заслужаваме да бъдем и пълновръстен член на Шенген. Отдавна сме покрили критериите за това”, безапелационен е Емил Радев  Емил Радев Емил Йорданов Радев е варненски юрист и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), съгласно който отлагането на присъединението ни е двоен стандарт по отношение на България.

В резолюцията, гласувана в четвъртък вечерта в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, се напомня, че Шенгенското пространство е скъпо достижение на европейския план, което разрешава повече от 400 хиляди жители да се движат безкрайно и без инспекции по вътрешните граници.

Документът показва страдание по отношение на последствията, съпътстващи затварянето на границите поради разпространяването на COVID-19, само че също по този начин се акцентира, че Шенгенското пространство в никакъв случай до момента не е било изправено пред такава сериозна за публичното здраве пандемия. Изказва се угриженост по отношение на контрола, въведен наново от редица държави-членки по вътрешните граници на Съюза, както и подхванатото отчасти или изцяло затваряне на граници за избран вид пасажери, в това число жители на Европейски Съюз.

В признатата от комисията резолюция се приканва за облекчение на рестриктивните мерки по вътрешните граници, само че се упорства това да стане след цялостна съгласуваност на европейско равнище. Апелира се държавите-членки да признаят опцията за налагане на минимални здравни инспекции като по-добра опция на въвеждането на вътрешен граничен надзор.

В документа се регистрира, че Кодексът и Конвенцията за използване на Шенгенското съглашение не загатват публичното здраве като основа за наново въвеждане на вътрешен граничен надзор, тъй че рестриктивните мерки зависят единствено от закани за публичния ред или вътрешната сигурност. Директивата за свободно придвижване на жители на Европейски Съюз обаче разрешава да се постановат ограничавания точно въз основа на условия, свързани с публичното здраве, се прецизира още в резолюцията.

Въпреки че поддържат ограниченията за преодоляване на пандемията, евродепутатите от отрасловата комисия означават, че в своите публични уведомления страните от Шенгенското пространство не са дали задоволително подробни данни за обсега на подхванатите дейности по границите. Това, съгласно документа, е затруднило оценката на ефикасността и навременността на приложените ограничения.

В рамките на резолюцията евродепутатите упорстват и за ограничения, обезпечени от всички държави-членки, с цел да се избегнат последици като дискриминация във връзка с жители на разнообразни страни от Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР