С резолюция Европейският парламент призова в най-кратки срокове България и

...
С резолюция Европейският парламент призова в най-кратки срокове България и
Коментари Харесай

ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген, Съветът е на ход

С резолюция Европейският парламент прикани в най-кратки периоди България и Румъния да бъдат признати в Шенген. Документът, който беше гласуван на пленарната сесия на Екологичен потенциал в петък вечерта, се отнася до ситуацията в Шенгенското пространство в резултат на експлоадирането на пандемията от COVID-19. За това оповестява евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал Емил Радев.
В рамките на разискванията преди вота той е настоял Съветът да показа нов план за решение по отношение на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство по сухопътни, морски и въздушни граници.
„ Взаимното доверие сред държавите-членки повече от всеки път е основно изискване за ефикасното действие на Шенгенското пространство, а България неведнъж е доказвала, че несъмнено и надеждно пази външните граници на Европейски Съюз ”, стимулира се евродепутатът.
„ Искрено се надявам следващият апел на равнище Екологичен потенциал за ускорено приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство да не остане единствено на хартия като резолюцията от 11 декември 2018 година, а този път в действителност да бъде чут от Съвета ”, разяснява Радев. Според него пълноправното участие на двете страни значи по-ефективно и приключено пространство за свободно придвижване за повече европейски жители.
„ Мястото на България е в Шенген ”, безапелационен бе евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ. По думите му страната ни механически е изпълнила всички заложени критерии и даже има цялостен достъп до Шенгенската осведомителна система, само че за пълноправното ни участие към момента липсва решение на политическо равнище.
Емил Радев означи още, че макар провокациите, пред които рецесията с COVID-19 изправи действието на Шенгенското пространство, то остава едно от най-големите достижения на Европейски Съюз.
С гласуваната през вчерашния ден резолюция Екологичен потенциал показва страдание за последствията, съпътстващи затварянето на вътрешните граници на Европейски Съюз. С документа се упорства за цялостна съгласуваност на европейско равнище, както и за бързо облекчение на рестриктивните мерки по вътрешните граници на Съюза.
Илва Йохансон: Шенген отваря изцяло в края на юни
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР