С решението си СЕМ показа, че е над законите в

...
С решението си СЕМ показа, че е над законите в
Коментари Харесай

Уволненият директор на БНР ще обжалва, не призна натиск заради Гешев

С решението си Съвет за електронни медии сподели, че е над законите в България и цели дестабилизацията на БНР. Ще апелирам, естествено. Това съобщи освободеният от поста си на общоприет шеф на БНР Светослав Костов.
Костов се усъмни, че Съвет за електронни медии може да са обезпокоени от почналите инспекции в радиото, очевидно визирайки доказаната от основния прокурор Сотир Цацаров информация, че има сигнал за нарушавания по публични поръчки. " Най-удобно е да се скрият зад свободата на словото ", сподели той.
Изрично запитан дали ще каже истината и ще изясни по какъв начин по този начин има големи разминавания сред неговата версия за прекъсването на стратегия " Хоризонт " за 5 часа на 13 септември и версията за случилото се на четирима други чиновници на радиото, в това число Силвия Великова и техническия шеф Пламен Костов (твърдящ, че Костов му е наредил да спре сигнала на БНР), Костов отвърна, че оставя прокуратурата да си свърши работата. " Тези хора, като изричат версиите си, споделят мо-та-мо. Притесняваме, че господин Пламен Костов е запазил по минути и часове какво е приказвал по телефона ", изрече гледната си точка Светослав Костов. Той по този начин и не призна дали е имало политически и властови напън върху него, а акцентира, че натискът върху него идвал от Съвет за електронни медии и от хора, заинтригувани от сключването на контракти по социална поръчка. Уволненият общоприет шеф на радиото добави, че „ препоръки получава единствено от юриста си.
Попитан какъв брой пари са изчезнали от БНР, Костов отвърна, че преди три години радиото било на плюс от 1,6 млн. лв., в този момент се чакал недостиг от 4-5 млн. лв..
Същевременно юрист Николай Кунев, който пази Костов, посочи, че от Съвет за електронни медии не са прави за решението, тъй като Законът за радио и телевизия (чл. 67) предвиждал толкоз тежко наказване за " груби и систематични нарушавания ", а Костов е направил едно нарушаване. Освен това, на 13 септември осведомителните излъчвания на стратегия " Хоризонт " били предавани, по думите на Кунев, като в мнението на Костов пред Съвет за електронни медии били показани доказателства.
Костов изясни, че за към 3 месеца в БНР икономисали малко над 1 млн. лв. и поради това почнал инспекция, с цел да разбере за какво някой заложил недостиг в бюджета на радиото. Уволненият общоприет шеф сподели това, откакто разгласи, че има инспекции на институции и не можело за толкоз малко време да се запознае с всички тънкости на бюджета и описа по какъв начин бил на отбрана на бюджета на БНР предходната седмица, само че сътрудниците му от Българска национална телевизия, до момента в който бил там.
На Костов му бяха заложени въпроси от организация ПИК дали Антон Митов е аварирал със служебна кола (преди години), тъй като е бил пийнал и дали бил " роднински привързан " с " Радио Свободна Европа ". Костов отвърна, че не може да разяснява и да удостовери особено за повода за злополуката. А за " роднинската връзка " уволненият общоприет шеф препрати за инспекция към колектива на " Радио Свободна Европа ". Там кореспондент е Борис Митов, който беше индивидът, отговарящ за правосъдния сектор в Mediapool.
Как стартира процедурата по освобождение на Костов – припомнете си в този материал.
С какви причини Съвет за електронни медии освободи Костов – вижте в този материал.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР