С решението на новото правителство и на Министерството на отбраната

...
С решението на новото правителство и на Министерството на отбраната
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Президентът обслужва руска външна политика

С решението на новото държавно управление и на Министерството на защитата да се причисли към така наречен " снарядена коалиция " в поддръжка на Украйна, България заема действително мястото, на което би трябвало да бъде в НАТО и в Европейския съюз - съобщи в предаването " Видимо и невидимо:Контрапропаганда " първият представител на България в НАТО о.з. ген Съби Събев. " С позицията си президентът способства за разделянето в нашето общество. Вместо да бъде въплъщение на единството на нацията, както му е предписано по конституция, Радев става въплъщение на разделянето на нацията " - безапелационен е генералът. Като настойчиво упорства на кремълските хибридни тези, президентът на процедура обслужва съветската външна политика.

Според ген. Събев връзките сред военния министър проф. Тодор Тагарев и главнокомандващия Румен Радев, не са въпрос на персонална злост, а на кардинална позиция каква политика би трябвало да организира България като страна-членка на НАТО и Европейски Съюз. " Как президентът възприема изказванията и желанията на министъра на защитата и държавното управление, си е персонално негов проблем. Но аз смятам, че президентът или е под някаква взаимозависимост, или има убеждения, които са радикално противоположни на политиките в съюзните страни ".

Радев има персонална " заслуга ", че решението на Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна от декември предходната година, бе единствено отчасти изпълнено. Според ген. Събев неразбиране буди и засекретяването на помощта, която сме оказали. Във втория пакет, който приготвяме, съгласно него може да има освен муниции, само че и танкове и артилерия. Самата помощ ще може да се дава без категорично утвърждение от Народното събрание. Това стана допустимо, откакто постоянното държавното управление отдръпна предлагането на последния длъжностен кабинет да се вършат спомагателни съглашения с Украйна за всеки идващ транш. " Избраният метод е верен, съдружниците ни към този момент няма се чудят в кой тим сме ", прави оценка ген. Събев. Възможно е и българската военна промишленост да стартира да създава муниции по натовски стандарти в околните 1-2 години, за което има и капиталов план.

На идната среща на високо ниво на НАТО във Вилнюс, алиансът ще утвърди районни проекти за защита, доста по-детайлни по отношение на възможна съветска експанзия. Ген. Събев оцени решението на кабинета на срещата да взе участие министър председателят Денков като явен знак към съдружниците ни за верен завой в нашата политика по отношение на Украйна. " България би трябвало да се впише в новия европейски метод към защитата, което ще изисква известна смяна в нашата отбранителна политика, в капиталовата политика на Министерство на защитата във връзка с превъоръжаването, а може би ще се наложи и увеличение състава на въоръжените сили " - предвижда специалистът. Ген. Събев чака да се усили и числеността на натовските батальонни бойни групи, ситуирани на българска територия.

До края на годината в Министерството на защитата ще бъде основан отдел за Стратегическа връзка. Трябва да бъде направена Национална тактика за битка с хибридните закани и съветската дезинформация, и да се сътвори общ Национален орган, който да противодейства на зловредното съветско въздействие.

Ако вследствие на своето контранастъпление Украйна успее да прекъсна сухоземния кулоар, който свързва Крим с Донбас, русия ще бъде принудена да договаря за мир при изискванията на Украйна, предвижда ген. Събев.

Цялото изявление на Калин Манолов с ген. Съби Събев:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР