С решението да отложи членството си в еврозоната България рискува

...
С решението да отложи членството си в еврозоната България рискува
Коментари Харесай

С отлагането на членството в еврозоната България излага на риск кредитния си рейтинг

С решението да отсрочи участието си в еврозоната България рискува доверието към кредитния си рейтинг и изпраща отрицателни сигнали към европейските сътрудници. Това съобщи пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна стопанска система.

Според него решението е предстоящо, защото страната ни е изпуснала опцията да поправя % на инфлацията и не е изпълнила наложителни задължения.

Това, че България отсрочва участието си в еврозоната не би трябвало да буди терзание, тъй като процесът е стартиран и пътят е отворен. Важна е политическата ориентировка, а не съответната дата, разяснява Петър Ганев.

" Въпросът е дали ние политически въпреки всичко ще запазим тази ориентировка, защото виждам, че има доста спорно говорене, референдуми, събират се подписи. Едно публично отричане от участие към този момент би имало тежки последствия. "

Решението България да отсрочи присъединението си към еврото обаче насочва отрицателни послания към нейните сътрудници, споделя още Петър Ганев.

" Има риск да има някакъв друг взор към кредитния ни рейтинг. Друго, ние непрекъснато генерираме отрицателни вести – не влизаме в Шенген, проваляме се със правосъдната промяна, отлагаме еврозоната. Няма по какъв начин вест, че се отсрочва участието в еврозоната, защото не изпълняваме инфлацията, да е позитивен сигнал за вложители, сътрудници. Това на всички места ще бъде прочетено като нещо отрицателно и нараснал риск за България. "

Междувременно от Европейската комисия обявиха пред БНР, че приветстват непрекъснатата упоритост на България да се причисли към еврозоната.

От Комисията оповестиха и че еврокомисарят Валдис Домбровскис, който дава отговор за стопанската система в полза на хората, ще бъде на посещаване в София на 23 и 24 февруари.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР