С решение по дело, образувано по жалба на кмета на

...
С решение по дело, образувано по жалба на кмета на
Коментари Харесай

Отмениха стопирането на дейността на кучкарника в Каменар! Решиха, че бил много уютен

С решение по дело, формирано по тъжба на кмета на община Варна против предписание, издадено от доктор Иван Стефанов – основен контрольор при ОБДХ Варна, състав на Административен съд Варна постанови анулация на наложената с него насилствена административна мярка (ПАМ) - краткотрайно прекратяване на активността по залавяне и обработка на безстопанствени кучета в Обект " Общински подслон за безстопанствени кучета “ – с. Каменар и поетапно стартиране на наличните 76 животни по местата на залавяне или даването им за осиновяване.

При осъществената правосъдна инспекция, правосъдният състав установи съществуването на основни нарушавания на административнопроизводствените правила при налагането на насилствената административна мярка и явното й противоречие с материалния закон. Съдът се обосновава и със заключението на вещото лице по извършената съдебно-техническа експертиза, което ясно сочи, че осъщественият главен ремонт и реорганизация, освен че подхожда изцяло на утвърдената и съгласувана и от ОБДХ Варна екзекутивна документи, само че и осъществя спомагателни усъвършенствания на средата за развъждане на безстопанствените животни.

В претекстовете на решението съдът е сложил акцент върху въпрос, отговорът на който слага делото и изхода от правния спор в категорията на каузи с висок публичен интерес. Съдържанието на приложените по делото голям брой сигнали за съществуване на нападателни безстопанствени кучета, описаните там произшествия, изключително сигналното писмо на началника на V РПУ при ОД на Министерство на вътрешните работи Варна, стимулира съда да одобри извод за действителен евентуален риск за спокойствието, сигурността и сигурността на жителите и гостите на Варна и изисква бързи, съответни и извънредно навременни превантивни ограничения, които да ги подсигуряват.

Съдебният състав показва в претекстовете си, че при съществуването на настоящ подслон за безстопанствени животни, построен, регистриран и работещ, експлоатиран при непълна претовареност на избрания потенциал, да се разпореди прекратяване на активността по залавяне и обработка на безстопанствени кучета и поетапно стартиране на наличните 76 бр. животни по местата на залавяне, като се изключи че е безпричинно от позиция на закона, то е безпричинно и от позиция на гражданското общество. Съдът смята, че се засягат права и законни ползи на жители в по-голяма степен от най-необходимото са реализиране задачите, за които е публикуван актът. Това, съгласно решаващият състав на съда, съставлява нарушаване на главен принцип на административното правосъдие – този, прокламиран в член 6 от Административнопроцесуален кодекс.

Решението предстои на обжалване в 14 дневен период от съобщаването му на страните с касационна тъжба пред Върховен административен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР