С решение от днес Административният съд във Враца потвърди решението

...
С решение от днес Административният съд във Враца потвърди решението
Коментари Харесай

Съдът поряза мераците на БСП за касиране на вота в Галиче

С решение от през днешния ден Административният съд във Враца удостовери решението на ОИК - Бяла Слатина, с което е разгласен за определен на втори тур от създадените частични избори за кмет на село Галиче претендентът, повдигнат от ГЕРБ - Страхил Стоянов.Делото бе формирано след тъжба на Българска социалистическа партия за нарушавания в дни на вота.
За да постанови този резултат, съдът в детайли е разискал доводите за незаконност на оспореното решение и е изложил претекстове за тяхната неоснователност. В производството по чл.459 от Изборния кодекс с предмет на оборване решението на ОИК за установяване на изборните резултати се реализира надзор за правомерност на избора в неговата целокупност като избирателен развой. Това произвеждане не цели да се повтори изборния развой пред съда, а да се извърши съответна инспекция дали твърдените от жалбоподателя нарушавания фактически са били позволени и дали тези нарушавания са довели до опорочаване на оповестения избирателен резултат, т.е. налице ли са основни нарушавания, водещи до смяна волята на гласоподавателя. От разбора на събраните в хода на процеса доказателства не може да се направи извод за позволени основни нарушавания на процесуалните правила, опорочаващи крайния резултат. Протоколите от четирите СИК са подписани от всички членове без особени отзиви и възражения и данните от тях са нанесени в протокола на ОИК, като същият още веднъж е подписан от всички членове на комисията без особени отзиви и възражения, а отразените данни в него съответстват с тези от протоколите на СИК. Като публични удостоверителни документи тези протоколи не са оспорени от жалбоподателя, предвид на което съдът е задължен да зачете тяхната материална доказателствена мощ и да одобри, че удостовереното в тях фактическо състояние по отношение на регистрираните резултати, неналичието на несъгласие и изключително мнение и ситуацията в изборния ден, дава отговор на действителното такова.
В хода на правосъдното произвеждане не са открити такива нарушавания на Изборния кодекс, които биха довели до основна смяна в крайния резултат, обосноваваща анулиране на избора.
При инспекция на оспореното решение на всички законови учредения, съдът е достигнал до извода, че същото е признато от способен орган, в сходство с материалния закон и неговата цел, заради което се явява законосъобразно и го е удостоверил, а жалбата като неоснователна е отхвърлена.
Решението предстои на касационно обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен период от оповестяването му.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР