С решение от днес Административен съд София-град отменя предишно решение

...
С решение от днес Административен съд София-град отменя предишно решение
Коментари Харесай

НАПлийкс: Съдът отмени глобата от над пет милиона лева на НАП з...

С решение от през днешния ден Административен съд София-град анулира предходно решение на районния съд. Първата инстанция удостовери наказателно разпореждане от Комисията за отбрана на персоналните данни.

 

Съдът приключва административнонаказателното произвеждане, откакто делото беше формирано по тъжба на Национална агенция за приходите. То беше против санкцията от 5 100 000 лв.. Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерска офанзива преди към пет години.

 

Мотивите на съда са приключване на безспорна погасителна отминалост, която в тази ситуация е четири години и половина. Съдът намира, че обжалваното решение, с което е доказано наказателното разпореждане, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде анулирано. Вместо него, би трябвало да бъде постановено друго, с което да се анулира наказателното разпореждане и приключи административнонаказателното произвеждане. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.

Припомняме, че хакерската офанзива против Национална агенция за приходите осветли данните на над 6 млн. жители - 4 104 786 живи български и непознати жители и 1 989 598 умряли, като те станаха публично притежание.

 

Национална агенция за приходите обаче отхвърли да заплати и апелира санкцията с претекста, че също е жертва на офанзивата.

 

С това казусът не се изчерпва, защото се води и друго наказателно произвеждане. В началото за пробива в сървърите на Национална агенция за приходите и разпространението на персоналните данни бяха упрекнати трима души, само че сега обвинени за кибертероризъм са двама - притежателят на " ТАД груп " Иван Тодоров и служителят Кристиян Бойков.

 

Търговският шеф на сдружението Георги Янков бе притеглен към наказателна отговорност за подбуждане към хакерската офанзива, само че няма да се изправи пред съда поради липса на доказателства. Делото против тях беше импортирано в съда 4 година след акцията на закритата към този момент профилирана прокуратура.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР