С решение от 14 декември по делото Орланди и други

...
С решение от 14 декември по делото Орланди и други
Коментари Харесай

ЕСПЧ принуди Италия да признава сключени в чужбина еднополови бракове

С решение от 14 декември по делото " Орланди и други против Италия " (жалби № № 26431/12, 26742/12, 44057/12 и 60088/12) Европейският съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ,) откри, че Италия е направила нарушаване на член 8 от Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ). Причината - италианското правораздаване е отказало да признае подписаните в чужбина еднополови бракове на шест двойки – пет двойки италиански жители и една двойка на италианска и канадска гражданки.
На всеки от жалбоподателите Европейски съд по правата на човека присъжда 5000 евро отплата за неимуществените вреди и общо 19 000 евро за разходи .
Всички шест двойки жалбоподатели имат подписан брак в чужбина, за който са поискали да бъде регистриран от италианските управляващи. Едната двойка получила отвод, аргументиран с несъгласие с нормите на публичния ред. Други четири от двойките в началото получили отвод, само че откакто през 2017 година Италия уредила опцията еднополовите двойки да узаконят фамилиите си с института на гражданските съюзи, въведен след предишно решение на Европейски съд по правата на човека по делото " Олиари и други против Италия ", бракът им бил записан като цивилен съюз.
Шестата двойка, която също получила отвод с съображение несъгласие с италианския публичен ред, обжалвала отхвърли пред съда. По това дело италианският касационен съд се произнася, че според практиката на националните съдилища, противоположният пол на съпрузите е най-неотменимото условие за съществуването на брак като правно важен акт. Поради това отсъствието на този детайл слага под въпрос съществуването на брака, което значи, че той не поражда правни последствия. Съгласно решението на касационния съд, отводът от регистрация на този подписан в чужбина брак не може да се основава на несъгласие с италианския публичен ред, нито на това, че не съществува или не е годен, а единствено на това, че не може да породи правни последствия в италианския юридически ред.
Като отбелязва, че страните, страни по Европейска конвенция за правата на човека, са все по този начин свободни да лимитират достъпа до брак единствено до разнополови двойки, Европейски съд по правата на човека напомня, че в досегашната си процедура е открил нуждата връзките на еднополовите двойки да бъдат приети и закриляни от закона. Съдът регистрира въвеждането на гражданските съюзи в италианското законодателство през 2017 година и затова изследва единствено въпроса дали е имало открит обективен баланс сред ползите на италианската страна и на жалбоподателите единствено в интервала преди въвеждането на новото законодателство.
Европейски съд по правата на човека отбелязва, че 24 от 47-те страни, членки на Съвета на Европа, са узаконили еднополовите бракове, а едвам 16 са тези, които не уреждат никаква форма на легализиране на връзките на еднополови двойки, измежду които е и България.
Европейски съд по правата на човека се произнася, че отводът да бъдат регистрирани връзките на жалбоподателите, е сложил фамилиите им в юридически вакуум, който не отчитал фактическото състояние, довел до спънки в всекидневието им и лишил връзката им от правна отбрана. За да откаже регистрация на подписаните в чужбина бракове, италианската страна не се е обосновала с никакъв доминиращ публичен интерес. Съдът намира, че държавата-ответник не може да подценява ситуацията на жалбоподателите, защото то съставлява фамилен живот по смисъла на Член 8 от Конвенцията.
" Решението е против Италия и обвързва Италия. Но от него е видно, че България нарушава конвенцията като не дава никаква протекция на еднополовите двойки и е застрашена от наказание, в случай че съдът бъде сезиран ", разяснява адв. Адела Качаунова, директорка на Правната стратегия на Българския хелзинкски комитет (БХК).
БХК напомня, че понастоящем пред Административен съд София-град има висящо дело за отвод на Столична община да впише подписан в чужбина брак на българка с нейната партньорка в персоналния ѝ регистрационен картон. По делото, което се води от адв. Деница Любенова от младежка ЛГБТ организация " Действие ", се чака решение.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Европа  Внимавайте - Ryanair с огромни стачки в най-малко три европейски страни Внимавайте - Ryanair с огромни стачки в най-малко три европейски страни  Според най-високопоставения вонен на Англия Русия заплашва връзки на НАТО Според най-високопоставения вонен на Англия Русия заплашва връзки на НАТО  Руският дипломат изключи опцията Путин да пристигна за 3 март Руският дипломат изключи опцията Путин да пристигна за 3 март  Европейският съд с казус, касаещ мигранти от трети страни Европейският съд с казус, касаещ мигранти от трети страни  Европейска комисия може да опита да отнеме правото на глас на Полша в Европейския съвет Европейска комисия може да опита да отнеме правото на глас на Полша в Европейския съвет Интервю Още Защо е хубаво, че не знаят доста за България?
" В Западна Европа знаят прекомерно малко за България и Румъния...
Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Фалстарт на делото против кмета на Батак
За ново разглеждане на прокуратурата беше върнат обвинителният акт против кмета на община Батак Петър Паунов. Това реши Пазарджишкият...
В Берлин бяха осъществени арести на заподозр... Последно: Депутатите ще назначават председ... Над 71 000 са македонците с българско граж... Борисов видя като пръв приоритет за предсе... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Бахамите - там, където фантазиите стават ре...
Гостите на Бахамите имат разполагаем огромно многообразие от занимания. Това божествено кътче се слави с отличните си плажове. Не е...
Дневен хороскоп за 15 декември Симеонов скочи на Борисов: Изработи ме, не... Роби Уилямс с тежка диагноза Слави за депутатите: Вместо да подаряват ж... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Руският дипломат изключи опцията Пу...
Руският президент Владимир Путин може и да пристигна в България следващата година, само че това няма по какъв начин да стане за 3 март, когато честваме избавление...
Путин се надява Тръмп към момента да желае добр... Европейският съвет отново удължи стопански... Цацаров желае ново чуване Бойко Рашков... Борисов се старае да е безпристрастен за мигран...  www.expert.bg  Българското европредседателство ще има четири целта Българското европредседателство ще има ч...  Президентът ще наложи несъгласие на антикорупционния закон Президентът ще наложи несъгласие на антикорупц...  Генов: Управляващите мислят, че водата е просто българска ария на „ Евровизия “ Генов: Управляващите мислят, че водата е...  Kaufland България получава самопризнание True Leader в бранша за търговия с бързооборотни артикули за 2016 година Kaufland България получава самопризнание Tru...  www.iwoman.bg  Предизвикателство е да обичаш и хубавото, и неприятното Предизвикателство е да обичаш и хубавото...  Идеи за истински коледни сладкиши Идеи за истински коледни сладкиши  Послания за добротата на човешкото сърце от Оскар Уайлд Послания за добротата на човешкото сърце...  Тези 5 зодии ги чакат ЩУРИ страсти до края на 2017 Тези 5 зодии ги чакат ЩУРИ страсти до к...  http://www.sportlive.bg  Юрген Клоп изиска състезател на Реал Мадрид за заместител на Коутиньо Юрген Клоп изиска състезател на Реал Мадрид з...  Давид Луис с ултиматум към Антонио Конте Давид Луис с ултиматум към Антонио Конте  Дзола: Марадона е най-великият футболист в историята Дзола: Марадона е най-великият футболист...  36 точки на Дюрант донесоха осма поредна победа на Голдън Стейт (ВИДЕО) 36 точки на Дюрант донесоха осма поредна... Интервю Още Защо е хубаво, че не знаят доста за България?
" В Западна Европа знаят прекомерно малко за България и Румъния...
Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Нови Най-четени Най-коментирани Нанков: Цифрите, които изнася Българска социалистическа партия за цената на водата, не са меродавни... 33 0 Европейски съд по правата на човека принуди Италия да признава подписани в чужбина еднополови бракове... 46 0 Президентът на Перу отхвърли да подаде оставка, макар обвиняванията в ко... 55 0 Невероятно изобретение на НАСА - има още една система с осем планети (Вид... 72 0 Прокуратурата възрази против оправдателна присъда на някогашния кмет на Дев... 66 0 Бахамите - там, където фантазиите стават действителност 78664 2 Дневен хороскоп за 15 декември 8559 1
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР