С решение на правителството югоизточният обходен път на Пловдив е

...
С решение на правителството югоизточният обходен път на Пловдив е
Коментари Харесай

Югоизточният обходен път на Пловдив стана обект от национално значение

С решение на държавното управление югоизточният обходен път на Пловдив е разгласен за обект от национално значение, оповестява пресцентърът на Министерски съвет.  
Става въпрос за сектор от второкласния републикански път Брезово – Пловдив с дължина 12,820 км. С оповестяването му за народен обект ще се ускорят процедурите по одобрение на капиталовите планове и издаване на позволения за градеж. Ще могат да се употребяват облекчения в процедурата за отчуждаване на парцели - частна благосъстоятелност, нужни за уширение на пътя и неговата рационализация.
Бързо разрастващите се в икономическо отношение град Пловдив и региона постановат нуждата от своевременното развиване и разширение на пътната мрежа, като изключително значимо е построяването на околовръстен път на регионалния център.
Трафикът по път ІІ-86, който отчасти обхожда града от югозапад, е извънредно претрупан и огромна част от директните потоци минават през града по трасето на републикански път 1-8 „ София- Пловдив-Хасково “.
Като регионален административен център Пловдив към момента няма дефинитивно приключен околовръстен път и секторът от републикански път 11-56, от път 1-8, при пътен възел „ Скобелева майка ” до път II-86 Пловдив - Асеновград - Смолян (югоизточен обход на гр. Пловдив) от км 96+900 до км 104+033 не е построен.
Поради това забележителна част от директните потоци минават през града. Доизграждането на югоизточния обход на Пловдив е от извънредно значение за обезпечаване на най-кратка информационна връзка с контролно-пропускателните пунктове при Рудозем, Златоград и Маказа и облекчение на директния трафик с Гърция и Турция. Югоизточният обход ще реализира директна връзка на прилежащите области - Смолян, Кърджали и Хасково с Автомагистрала „ Тракия “ и републикански път 1-8 (международен път Е-80), което е от изключителна значимост в обществен и стопански аспект.
Пловдив е градът в България с най-вече и най-големи стопански зони към него, които от ден на ден се разрастват.
Нараства и смисъла на гражданското летище в Крумово, което посредством построяването на югоизточния околовръстен път ще получи директен достъп до Автомагистрала „ Тракия “.
Структуроопределящо за стопанската система на региона и страната е и дружество „ КЦМ “ АД. Заедно с разрастващите се стопански зони „ Тракия “ и „ Марица “, в които ускорено се построяват и сега фабрики за автомобилни елементи, дефинират Пловдив като център за съществени вложения.
Всичко това способства за повишаване на товарните и пътнически транспорти по съществуващата пътната мрежа, която е с съвсем изчерпана пропускателна дарба.
След завършването на югоизточния околовръстен път (Път II -56 „ Брезово - Пловдив - Път II-86 “, сектор от км 90+000 до км 102+820), ще се даде опция товарните транспорти да доближават до новоизградения интермодален железопътен терминал край Пловдив. В резултат се чака неведнъж нарастване на транспортния поток.
За реализацията на последния сегмент от обхода - секторът от км 98+000 до км 102+820 е подписано съглашение за съдействие сред община Пловдив и Агенция „ Пътна инфраструктура “. Изготвени са механически план и парцеларен проект, чието действане следва.
Ползите от построяването на югоизточния околовръстен път на Пловдив надвишават рамките на област Пловдив и имат значително значение за развиването на всички области от Южен централен регион.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР