С решение на МС от 28-и март Министерството на отбраната

...
С решение на МС от 28-и март Министерството на отбраната
Коментари Харесай

Военното министерство продава стари поделения на апетитни места по Южното Черноморие


С решение на Министерски съвет от 28-и март Министерството на защитата разгласи за продажба апетитни парцели по Южното Черноморие. Те са някогашни военни поделения с отпаднала нужда и се намират на първа линия до морето.
Срещу дейностите на МО остро реагираха кметовете на Поморие и Черноморец – Иван Алексиев и Добри Добрев. Жители на Черноморец пък настояват, че земите на някогашните военни поделения са частни и възобновени на притежателите им от Областната дирекция Земеделие и гори в Бургас. В Поморие изоставените казарми в местността Кротирия се намират на повърхност от 56 декара. Те са включени в направения градоустройствен проект, а концепцията е крайбрежната зона да се трансформира в градски приморски парк. Кореспонденцията сред общината и МО за този парцел има дълга история, описа кметът Иван Алексиев.
В писмо до Министерството на защитата Община Поморие още веднъж упорства някогашното военно отделение да ѝ бъде безплатно предоставено за превръщането му в градски приморски парк. Ако настояването не бъде почетено, Общината ще оспорва по правосъден ред идния обществен търг за продажба на парцела, безапелационен е кметът Иван Алексиев.
За военните поделения в местностите Червенка, Акра и Таласакра край Черноморец историята е още по-дълга и заплетена. Там някогашните военни поделения се намират на частни аграрни земи. 375 дка е площта на военния парцел в местността Акра, 173 дека е на полуостров Червенка и 114 дка в местността Таласакра. Близо 150 са наследниците на тези земи, които настояват, че не са получили компенсации за отчуждаването им. Мария Димитрова и Васил Жечев от Сдружението за отбрана на притежателите на земеделска земя в село Черноморец изясняват: „ Това са доста декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези парцели са приети като право на благосъстоятелност на наследниците, само че не ги връщат, тъй като попадат в МО и би трябвало да бъдат обезщетени. Сега МО упорства, че земята е била платена тогава, че е бил приключен целият развой на обезщетение, което е чудноват проблем. Една държавна работа – Поземлената комисия – удостоверява, че това не е станало, а в този момент военните упорстват, че това е станало “.
Подготвяме митинги и желаеме оставката на министъра на защитата Красимир Каракачанов, споделиха още поданици на Черноморец.
Още две общини през годините са желали военните поделения да им бъдат трансферирани като обществена общинска благосъстоятелност. Това са Несебър и Царево. Министерството е давало уклончиви отговори, само че по този начин и до съответни дейности и процедури не се е стигнало. А дали в този момент тези златни парцели ще попаднат в ръцете на вложители, следва да разберем, жителите на Черноморец няма да се откажат от наследството си, сподели кметът на Черноморец Добри Добрев: „ Земята на хората би трябвало да бъде върната! “./vihrogon.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР