С Решение № 149/18.09.2019 г. по наказателно дело № 490/2019

...
С Решение № 149/18.09.2019 г. по наказателно дело № 490/2019
Коментари Харесай

Петима от подсъдимите по делото „Килърите 3“ остават в затвора

С Решение № 149/18.09.2019 година по наказателно дело № 490/2019 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) анулира въззивното решение от 07.02.2019 година по в.н.о.х.д. № 24/2018 година на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) единствено в частта подсъдимият Борислав Николов да е направил закононарушението по член 321 от Наказателен кодекс при съществуването на квалифициращия симптом „ групата да е основана с користна цел “, като го оправдава единствено по този квалифициращ симптом. Оставя в действие въззивното решение в останалите му атакувани елементи. Решението не предстои на обжалване и митинг. Това оповестиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

``
реклама

След окончателното решение на Върховен касационен съд наказаните ще изтърпяват следните санкции: Милчо Петров – 10 година „ отнемане от независимост “, Васил Василев – 5 година „ отнемане от независимост “, Иван Цветков – 3 година „ отнемане от независимост “, Калоян Томов – 3 година „ отнемане от независимост “, Димитър Начков – 1 година „ отнемане от независимост “, отсрочено с изпитателен период от 4 години.

Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложените от съда санкции.

Делото е формирано по митинг и тъжби против решението на АСНС, с което е променена присъдата по н.о.х.д. № 761/2014 година на Специализирания углавен съд. С нея: Милчо Петров е приет за отговорен по обвиняването за ликвидиране и за управление на проведена незаконна група (ОПГ) и присъединяване в нея, като групата е била въоръжена, наказан е на 18 година за първото закононарушение и на 7 година „ отнемане от независимост “ за второто, като съдът е определил едно общо най-тежко наказване – 18 година, увеличено на съображение член 24 от Наказателен кодекс на 20 година „ отнемане от независимост “; Васил Василев е приет за отговорен за управление на ОПГ, като групата е била въоръжена, и за държане на огнестрелно оръжие без позволение, като за първото закононарушение е наказан на 7 година, а за второто на 2 година „ отнемане от независимост “ и съдът е определил едно общо най-тежко наказване в размер на 7 година „ отнемане от независимост “; Борислав Николов е приет за отговорен за присъединяване в ОПГ, която е била въоръжена, и наказан на 2 година „ отнемане от независимост “; Иван Цветков е приет за отговорен за присъединяване в ОПГ, която е била въоръжена, и наказан на 3 година „ отнемане от независимост “; Димитър Начков е приет за отговорен за присъединяване в ОПГ, която е била въоръжена, и наказан на 1 година „ отнемане от независимост “; Калоян Томов е приет за отговорен за присъединяване в ОПГ, която е била въоръжена, и наказан на 3 година и 3 м. „ отнемане от независимост “; Йордан Костадинов, Георги Георгиев, Евгени Миленов, Марио Арнаудов и Мартин Николов са приети за невиновни и оправдани по обвиняването за присъединяване в ОПГ; Мария Василева е оправдана по обвиняването за държане на огнестрелно оръжие без позволение.

С решението си АСНС променя първоинстанционната присъда, като Василев, Петров, Цветков, Начков и Томов са приети за почтени и оправдани по обвиняването закононарушението по член 321, алинея 3 от Наказателен кодекс да е осъществено при квалифициращия симптом ОПГ да е основана с користна цел. По отношение на Борислав Николов, Йордан Костадинов и Георги Георгиев за присъединяване им в ОПГ наказателното произвеждане е прекъснато. Василев е приет за почтен да е управлявал ОПГ взаимно с несъмнено лице за избран интервал от време. Подсъдимите Петров, Цветков, Томов и Начков са приети за невиновни в това групата да е ръководена в интервала 12.10.2005 година – 23.09.2007 година от Василев. С решението е понижен размерът на наказването „ отнемане от независимост “ на част от подсъдимите: на Василев – от 7 на 5 г.; на Петров – от 18 на 10 година, като е анулирано приложението на член 24 от НК; на Томов – от 3 година и 3 м. на 3 година Наложеното на Начков наказване от 1 година „ отнемане от независимост “ е отсрочено с изпитателен период от 4 години.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема за неоснователни касационните тъжби и митинга. Върховните съдии не одобряват доводите за нарушавания на процесуалните правила, свързани с невалидност на доказателствената основа (ползването в създаване на решаващите заключения на съдилищата на показанията на очевидците Методиев, Николов, Петрова и обясненията на подсъдимия Георгиев). Според правосъдния състав на Върховен касационен съд въззивната инстанция законосъобразно е приела за годни и надлежно е обсъждала показанията на очевидеца Методиев, защото е подхванала всички ограничения за гарантиране изискванията за съблюдаване на спортното начало, като е предоставила опция на подсъдимите и отбраната им за задаване на въпроси и е осигурила опция за разрастване в цялостен размер правото им на отбрана. Върховните съдии не споделят и възраженията против годността на показанията на очевидеца Николов, доколкото при неговото неявяване в правосъдното произвеждане страните са лимитирани в правото си да задават въпроси. Наказателно-процесуален кодекс обаче позволява изключение в съответно планувани хипотези, като за очевидците те са регламентирани в член 281. Съдебният състав на Върховен касационен съд не приема доводите за накърнено право на отбрана във връзка с годността и на показанията, подадени от свидетелката Петрова на досъдебното произвеждане пред арбитър. Прочитът на правосъдните актове и на АСНС, и на първата инстанция не обрисуват извод за позоваване на ненадлежно приобщени пояснения, дадени от подсъдимия Георгиев по досъдебното произвеждане, написа още в решението.

Тричленният състав на Върховен касационен съд не приема изказванията по отношение на нарушавания на процесуалните правила, свързани с поквареност в аналитичната активност на въззивния съд. В претекстовете се показва, че и двете инстанции всъщност са били обяснимо затруднени в доказателствената си активност от постъпателното развиване на другите наказателни производства, протекли в друго време, само че имащи за предмет обособени стадии от съществуването и действието на процесната ОПГ. Въззивният съд е разискал задълбочено доказателствената цялост. В обсега на самостоятелната си аналитична активност по отношение на показанията на очевидците, свързани директно с проведената незаконна група, недвусмислено и ясно е показал кардиналното си виждане за отражението към преценката за меродавност на данните за личността им, процесуалното им държание, както и събитието, че става въпрос за свидетелски показания, дадени от лица, взели участие в съответната ОПГ. „ Възприемането на извлечените от съответното доказателствено средство относими условия изисква тяхното сравнение с другите доказателства и тъкмо това е направил съдът, като дейностите му не са случайни или както се твърди по „ неразбираема логичност “, а следват тъкмо избраните процесуални правила за инспекция на доказателствата с оглед преценката за доверяването им като правдиви и истинни, спомагащи за откриване на обективната истина “ – написа в решението на Върховен касационен съд.

По отношение на възраженията за липса на претекстове висшите съдии пишат в решението си, че АСНС е отделил в претекстовете си място за всички възражения на страните и в този смисъл са неоснователни развитите в тази тенденция недоволства.

Не са основателни и доводите за нарушаване на материалния закон, безапелационни са съдиите от Върховен касационен съд. Според тях изложените от въззивният съд съображения са ясни и юридически правилни, а сходството сред обстоятелствата и правната им оценка обуславя цялостното умозаключение за материалната правомерност на проверявания правосъден акт.

В решението на Върховен касационен съд се показва, че в изискванията на допустимата служебна интервенция по отношение на вярното приложение на материалния закон въззивното решение следва да се анулира единствено в частта подсъдимият Борислав Николов да е направил закононарушението по член 321 от Наказателен кодекс (за което неоправдателната присъда е анулирана и производството е прекъснато от АСНС) и при съществуването на квалифициращия симптом „ групата да е основана с користна цел “, като същият бъде оневинен единствено във връзка с тази подготовка. В обсега на предявеното му обвиняване посоченият квалифициращ симптом е включен, само че в присъдата липсва изговаряне както в неоправдателната, по този начин и в оправдателната u част, като въззивната инстанция също е пропуснала да се произнесе.

По отношение на доводите за очевидна неправда на наложените санкции висшите съдии пишат в решението си, че активността на АСНС по индивидуализиране на наказванията е законосъобразно осъществена, заради което не са налице учредения, обуславящи нужда от увеличение, респективно от тяхното понижаване.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР