С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се

...
С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се
Коментари Харесай

Рекорди и супер резултати на Маратон Варна

С върхове на трасето и извънредно мощни резултати ще се запомни четвъртото издание на Маратон Варна, в който участваха 1030 спортисти от 36 страни, измежду тях 32 елитни бегачи от обичайно мощните школи в Африка. Шампиони в класическия маратон на 42.195 км станаха представители на Кения, а при мъжете четирима „ слязоха “ под досегашното върхово достижение. Особено впечатлява резултатът на първенеца Осеа Тюей, финиширал за 2.16:35 ч. – с близо три минути по-бързо от досегашния връх на трасето.
Кениецът изненадващо срещна доста мощна опозиция от европеец – Артьом Подубни от Украйна водеше до 30-ия километър, само че по-късно Тюей „ включи на директна скорост “, устреми се непоколебимо към финала и предизвика останалите също да финишират със мощни резултати. Така кениецът записва втора поредна победа в българската верига от маратони, след купата в Стара Загора преди месец и половина. Той се обрисува и главен любимец за огромния джакпот от 20 000 лева за най-хубаво показване във веригата.
Неговото водачество за впечатляващата награда може да оспори кенийката Рут Матебо. Сега, във Варна, тя победи с 2.43:54 ч., като отбрани купата си от предходната година и записа трета поредна победа в морската столица. Наред с това Матебо усъвършенства с повече от минута личния си връх на трасето от преди две години. Рут има едно второ място от маратона в Стара Загора тази пролет, което значи, че надпреварата през есента в София ще дефинира кой ще завоюва огромния
бонус.
Най-бързи в огромния маратон от българите бяха Илия Куцаров, финиширал 10-и с 2.43:42 ч. и осмата при дамите Борислава Видева с 3.35:54 ч. Кенийци сграбчиха успехите и в полумаратона. Резултътът на първенеца при мъжете Уйклиф Бивот 1.05:19 ч. също е „ гросмайсторски “, а при дамите победи Рут Мбата с 1.15:05 ч. Зрителите приветстваха български победи в 10-километлавота отдалеченост: при дамите шампионка е Маринела Нинева с 39:09 мин, а при мъжете Иво Балабанов с 33:01 мин.
Само за четири години Маратон Варна се трансформира в едно от емблематичните събития за града. И през днешния ден хиляди поданици и посетители на морската столица се събраха около трасето и в зоната на старт/финала с цел да изживеят незабравими страсти с проявата, която още веднъж бе същински празник в центъра на морската столица, предава БГНЕС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР