С реформа на пенсионната система Бразилия може да спести до

...
С реформа на пенсионната система Бразилия може да спести до
Коментари Харесай

Бразилия планира да намали пенсиите, за да избегне съдбата на Гърция

С промяна на пенсионната система Бразилия може да спести до 1,3 трилиона реала (345 милиарда долара) през идващото десетилетие, споделя в сряда министърът на стопанската система Пауло Гедеш, като задачата му е с две трети по-висока от несполучливите старания на предходното държавно управление, осведоми Reuters.

В изявление по време на Световния стопански конгрес в швейцарския ски курорт Давос, Гедеш акцентира големия мащаб на пенсионната промяна, която вложителите смятат за крайъгълен камък на икономическата стратегия на новия десен президент Жаир Болсонаро.

" Ние преглеждаме числата и те варират от 700 до 800 милиарда реала до 1,3 трилиона, тъй че това е забележителна промяна и ще ни даде значима фискална структурна промяна ", споделя Гедеш.

" Това ще има мощен фискален резултат и ще оправи системата за 15, 20, 30 години ", споделя той, добавяйки по-късно: " Или това, или ще последваме (пътя на) Гърция. "

По-късно в сряда почитан представител на икономическото министерство декларира, че държавното управление чака пенсионната промяна да получи утвърждение от Конгреса доникъде на тази година.

От предходната година екипът на Болсонаро изследва по какъв начин да понижи обществените помощи, да увеличи минималната пенсионна възраст и да премине към самостоятелни спестовни сметки, с цел да понижи големите разноски за пенсии.

Инвеститорите приветстваха обещанията на Болсонаро да отвори затворената стопанска система на Бразилия, да понижи и опрости налозите и да приватизира държавните компании. Бразилските облигации, борсовият пазар и валутата, действителният означават изключително мощна година, поради упованията, че Болсонаро може да прокара амбициозния проект за промяна на пенсиите посредством Конгреса.

Болсаноро употребява речта си в Давос, с цел да притегли огромния бизнес, казвайки на изпълнителните шефове и елита, че неговото държавно управление ще направи страната една от 50-те най-хубави за правене на бизнес.

Анализаторите в Morgan Stanley предложиха в сряда на клиентите да купуват бразилския реал, който съгласно тях може да се увеличи до 3.60 за $ през идващите седмици след покачването от 3.80 за $ във вторник.

Проучване на клиентите на Citi сподели, че Бразилия е най-популярна за вложителите измежду латиноамериканските валути и облигации.

Предшественикът на Болсонаро, Мишел Темер, също предложи промени в системата за обществено обезпечаване, в началото целящи икономии за 800 милиарда реала в границите на 10 години, преди законодателите да занижат това до 480 милиарда реала. Впоследствие предлагането беше отхвърлено, поради кавги в държавното управление на Темер.

Гедеш също по този начин удостоверява, че новото държавно управление на Бразилия обмисля " брутално " понижение на корпоративния налог до 15% от сегашните 34%, с цел да увеличи конкурентоспособността. Той споделя, че новият налог върху дивидентите в началото ще компенсира изгубените данъчни доходи.

По време на четиригодишния мандат на Болсонаро, Гедеш съобщи, че държавното управление има за цел да понижи общата данъчна тежест на Бразилия до 30% от брутния вътрешен артикул, от 36% сега.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР