С реализацията на „Турски поток” „Булгартрансгаз” ще загуби основната част

...
С реализацията на „Турски поток” „Булгартрансгаз” ще загуби основната част
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз” ще загуби основната част от приходите си заради „Турски поток”

С реализацията на „ Турски поток” „ Булгартрансгаз” ще загуби главната част от приходите си. Това съобщи през днешния ден енергийният министър Теменужка Петкова на съвещание на парламентарната комисия по енергетика.

„ Приходите на „ Булгартрансгаз” са към 207 млн. лв. на година. Малко над 125 млн. са приходите от пренос за Турция. „ Булгартрансгаз” осъществя приходите си от пренос, главно за Гърция, Турция и Македония. От 17 милиарда куб. газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 милиарда са за Турция. Около 2 милиарда са за Гърция, малко под 1 милиарда са за Македония”, изясни Петкова, представена от „ Фокус”.

По думите ѝ, в случай че България не реагира съответно и не актуализира енергийната си тактика, огромните инфраструктурни планове биха се отразили неподходящо върху енергийния бранш и стопанската система.

Вчера Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет утвърди актуализиране на Енергийната тактика на България до 2020 година Предложението за смяна на документа бе направено от Петкова.

Русия и Турция подписаха контракт за прокарването на газопровода „ Турски поток” през октомври 2016 година. В началото на октомври унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто разгласи, че Унгария се е споразумяла с България и Сърбия за разработка на газопреносните мрежи за да купува газ след построяването на втората линия на газопровода.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР