С реализацията на проект за водна инфраструктура в Перник ще

...
С реализацията на проект за водна инфраструктура в Перник ще
Коментари Харесай

Засегнатите от водния режим са 315 хил. души

С реализацията на план за водна инфраструктура в Перник ще се понижат загубите на вода с 2,8 млн. куб. метра. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на чуване в Народното събрание за казуса с водата.

Димов уточни, че отрасловото министерство, според условията на Закона за водите, дефинира метода на потребление на водите на 52 сложни и значими язовира, включително на язовир "Студена ". Водите от язовира се употребяват предпочитано за питейно-битово водоснабдяване. В месечните поръчки ВиК Перник декларира и води за промишлени цели, които могат да се употребяват и за произвеждане на електрическа енергия. През 2018-2019 година язовир Водноелектрическа централа "Студена " не е работил на енергиен режим ", посочи министърът.

"Месечно в графика за потребление на водите от язовирите единственият язовир е "Студена ", за който са слагат условия за обезпечаване на най-малък позволен поток от реката, единствено след обезпечаване на водата за питейно-битово водоснабдяване ", уточни още Димов и изясни, че оптимално е лимитирано използването на вода за други цели. Той обърна внимание, че през август 2019 година сред Министерство на околната среда и водите и ВиК Перник е подписан контракт за създаване на водна инфраструктура.

Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната, 40 общини, 12 града, 160 села. Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души, заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в Народното събрание. Сред по-големите градове, наранени от водния режим, са Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.

"Пред нас стоят две провокации. Първото е в оптималната степен да усвоим европейските фондове и да намерим по-социално щадящи механизми. Ефективно да разходваме обществения запас в рехабилитация на ВиК мрежата, която в множеството случай е изграждана преди 50-60 години ", уточни заместник-министърът. Той добави, че без създаване на нови язовири и рехабилитация на съществуващите язовирни стени, страната в дълготраен проект е изправена пред сериозна рецесия, обвързвана с естественото обезпечаване на питейното водоснабдяване за огромна част от популацията.

Припомняме, че на 20 ноември в ефира на БиТиВи Нанков, запитан дали ще желае оставки, отговори с "да ", без обаче да посочи дали става въпрос за шефа на ВиК сдружението. Това щяло да стане ясно след срещата с кмета на Перник.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР