С развитието на модерния пазар на труда и навлизането на

...
С развитието на модерния пазар на труда и навлизането на
Коментари Харесай

Иновации: Дигиталният пазар изпревари учебниците

С развиването на модерния пазар на труда и навлизането на по този начин наречените цифрови специалности все по-ясно се откроява на пръв взор една революционна наклонност. Работодателите в този сегмент все по-рядко търсят от своите бъдещи чиновници университетска тапия. Самият притежател на „ Амазон “ и един от най-богатите хора в света - Джеф Безос, споделя, че в подтекста на 21. век и цифровия пазар на труд висшите образователни заведения и колежите няма по какъв начин да приготвят на практика своите студенти.

Тук някъде идва и ролята на професионалните конференции, събеседвания и лекции, в които водачите в дадената област показват нововъведения или подчертават върху настоящи проблеми. В главната си част те не могат да заменят обичайните форми на академично обучение, само че се оказват съвсем наложително допълнение към професионалната подготвеност на всеки съвременен експерт. Тази наклонност става все по-широко застъпена и в България през последните няколко години. Ежемесечно десетки конгреси, проведени от компании и центрове за подготовка, оферират опция на експертите в дадена област да се допрян до водачите в съответния сегмент и да получат ноу-хау от първа ръка.Най-популярната платформа за сходен вид лекциони и семинари в международен мащаб е ТЕД. В България платформата към този момент няколко години сполучливо развива събития из цялата страна с редица родни експерти и водачи на мнение посредством един от дъщерните си марки - TEDx. Лекционни панели има в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Пазарджик и редица други градове. Само през тази година ще се провеждат 18 TEDx лекции в страната. Темите в събитията са в необятен набор - от маркетинг, реклама и дизайн, през обществена политика, водачество и предприемачество, до курсове, отдадени на личностните качества и развиването на авторски хрумвания.

TED е международна поредност от конференции, основана, с цел да разпространява „ хрумвания, скъпи за разпространение “. Платформата е учредена през 1984 година като еднократно събитие. Ежегодния формат на конференции пък дебютира през 1990 година в Монтерей, Калифорния.

Донякъде първичният акцент на TED са били технологиите и дизайнът, съобразявайки се със Силициевата котловина, където се организират. Към днешна дата събития от другите панели на ТЕД се организират в над 120 страни по света. Те засягат от ден на ден тематики и уголемяват кръга си на полемики в полето на програмирането, цифровия свят, етиката, логиката на психиката, правото и редица други посоки на науката и бизнеса.

В общия си формат те съставляват лекторски презентации по авансово определена тематика. На всеки преподавател се дадени най-много 18 минути, с цел да показват своите хрумвания по най-новаторския и ангажиращ метод по който могат. В международен мащаб дискусионни панели в ТЕД са имали Бил Клинтън, Джейн Гудол, Малкълм Гладуел, Ал Гор, Гордън Браун, Ричард Докинс, Бил Гейтс, Салман Хан, Джил Болти Тейлър, създателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин, както и дузина Нобелови лауреати. Настоящият шеф на TED е английският публицист и издател Крис Андерсън.

През 2006 година ТЕД прави една от най-големите си крачки. Всички събития по света стартират да се записват и да се качват гратис за гледане в уеб страницата на платформата. Днес там има повече от 2500 видеа от конференции по целия свят, които са гледани близо 1 милиард пъти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР