С развитието на модерния пазар на труда и навлизането на

С развитието на модерния пазар на труда и навлизането на ...

Иновации: Дигиталният пазар изпревари учебниците.С развитието на модерния пазар на труда и навлизането на така наречените дигитални професии все по-ясно се откроява на пръв поглед една революционна тенденция. Работодателите в този сегмент все по-рядко търсят от своите бъдещи служители университетска диплома. Самият собственик на „Амазон“ и един от най-богатите хора в света - Джеф Безос, казва, че в контекста на 21. век и дигиталния пазар на труд висшите учебни заведения и колежите няма как да подготвят практически своите студенти.

Тук някъде идва и ролята на професионалните конференции, събеседвания и лекции, в които лидерите в дадената област представят иновации или акцентират върху актуални проблеми. В основната си част те не могат да заменят традиционните форми на академично образование, но се оказват почти задължително допълнение към професионалната компетентност на всеки модерен специалист. Тази тенденция става все по-широко застъпена и в България през последните няколко години. Ежемесечно десетки форуми, организирани от фирми и центрове за квалификация, предлагат възможност на професионалистите в дадена област да се докоснат до лидерите в съответния сегмент и да получат ноу-хау от първа ръка.Най-популярната платформа за подобен тип лекциони и семинари в световен мащаб е ТЕД. В България платформата вече няколко години успешно развива събития из цялата страна с редица родни професионалисти и лидери на мнение чрез един от дъщерните си брандове - TEDx. Лекционни панели има в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Пазарджик и редица други градове. Само през тази година ще се организират 18 TEDx лекции в страната. Темите в събитията са в широк спектър - от маркетинг, реклама и дизайн, през социална политика, лидерство и предприемачество, до курсове, посветени на личностните качества и развиването на авторски идеи.

TED е световна поредица от конференции, създадена, за да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“. Платформата е основана през 1984 година като еднократно събитие. Ежегодния формат на конференции пък дебютира през 1990 година в Монтерей, Калифорния.

Донякъде първоначалният акцент на TED са били технологиите и дизайнът, съобразявайки се със Силициевата долина, където се провеждат. Към днешна дата събития от различните панели на ТЕД се провеждат в над 120 държави по света. Те засягат все повече теми и разширяват кръга си на дискусии в полето на програмирането, дигиталния свят, етиката, психологията, правото и редица други направления на науката и бизнеса.

В общия си формат те представляват лекторски презентации по предварително избрана тема. На всеки лектор се дадени максимум 18 минути, за да представят своите идеи по най-новаторския и ангажиращ начин по който могат. В световен мащаб дискусионни панели в ТЕД са имали Бил Клинтън, Джейн Гудол, Малкълм Гладуел, Ал Гор, Гордън Браун, Ричард Докинс, Бил Гейтс, Салман Хан, Джил Болти Тейлър, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, както и дузина Нобелови лауреати. Настоящият директор на TED е британският журналист и издател Крис Андерсън.

През 2006 година ТЕД прави една от най-големите си крачки. Всички събития по света започват да се записват и да се качват безплатно за гледане в сайта на платформата. Днес там има повече от 2500 видеа от конференции по цял свят, които са гледани близо 1 милиард пъти.

Източник: marica.bg