С разразяването на кризата с коронавируса по целия свят цената

...
С разразяването на кризата с коронавируса по целия свят цената
Коментари Харесай

Графика: Как се движат цените на петрола и на бензина

С разразяването на рецесията с ковид по целия свят цената на петрола стартира стремително да пада. Само в границите на март от към 52 $ за барел приблизително - както при сорта брент, по този начин и при този на ОПЕК, в края на месеца цената е към 25 $ за барел. Поевтиняването е с близо 50 на 100. (Цените са до 23 март за брента и до 26 март за ОПЕК.)

В същото време по традиция цените на горивата в България не следват компактно придвижването на тържищата. Особено когато там стоката поевтинява.

В първата седмица на март цената на всеобщия бензин в България А95-Н настойчиво се задържаше на равнище от приблизително 2.22 лева за литър. В края на месеца тя е към този момент под 2 лева макар свитото ползване. Спадът е с малко над 12%. Цените на бензина са до 27 март, в това число.

По данни на Агенция " Митници ", представени от Българска национална телевизия, в данъчните хранилища крайната цена на бензина е спаднала сред първата и последната седмица на март приблизително с 20 ст. за литър.

" Стоката, която се търгува през днешния ден, е закупена и доставена преди 15 - 20 до 40 дни. Втората причина е, че намаленият оборот докара до това, че обращението на наличната стока се бави два пъти, което значи че не можем толкоз бързо и съответно да се освободим от старите наличия, да купим нови на съответните нови цени, което да бъде проектирано към пазара. " Тази нормална теза отбрани пред държавната телевизия Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.

Той не счита, че кой знае какво поевтиняване може да се чака през идващите дни, макар че през седмицата асоциацията регистрира спад с 50% на потреблението поради това, че доста хора си останаха вкъщи. " Погледнато от интернационалните цени, проектирано към българския пазар, би трябвало да чакаме. В същото време затрудненото придвижване на автоцистерни, които да транспортират горива от Румъния и Гърция за България, основава неспособност да се придобият артикули от прилежащите страни, което ще затрудни в допълнение бранша за приемане на по-ниски цени ", изясни тезата си той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР