С разрастването и разширяването на градовете в предишните селски райони

...
С разрастването и разширяването на градовете в предишните селски райони
Коментари Харесай

Първи документиран случай на хибридизация между куче и пампасна лисица

С разрастването и разширението на градовете в предходните селски региони се стига до контакт освен сред хората и дивите животни, само че и сред домашните любимци и дивите животни. Това може да докара до проблеми като разпространяване на заболявания, само че може да има и други непредвидени последствия. За първи път откриватели са документирали случай на хибридизация сред пампасна лисица и домашно куче. 

През 2021 година в Центъра за запазване и рехабилитация на диви животни към ветеринарната болница на Федералния университет в Рио Гранде до Сул, Бразилия, е докаран женски субект, откакто е бил блъснат от кола. Предвид необичайния ѝ външен тип и характерности, наподобяващи по едно и също време куче и див кучешки тип, екипът взема решение да изследва генетиката на индивида, с цел да научи повече за него.

В Рио Гранде до Сул живеят четири типа диви животни, които биха могли да са съдействали за появяването на хибридния субект. 

За първия, кучето от храсталака, е известно, че има ареал, който не включва региона, в който е открит индивидът. Остават три типа, които живеят в по-широк регион към Вакария, където е открит индивидът: гривестият вълк, ракоядната лисица и пампасната лисица. 

Първият тип е изключен, защото е най-големият тип кучешка птица в Южна Америка, а формата и размерът му не подхождат на външния тип на индивида. Останалите два типа, ракоядната лисица и пампасната лисица, имат подобен външен тип с този на индивида, само че и двата имат четина, която е по-скоро сива, до момента в който тази на индивида е тъмночерна с няколко бели косъма.

Екипът проучва генетиката на хибридизирания субект и я съпоставя с трите вероятни типа, срещащи се в региона, с домашните кучета, както и с размножаването сред самите типове. Те откриват, че индивидът има 76 хромозоми, до момента в който домашните кучета имат 78, а пампасните лисици – 74. Следователно хибридизацията на двата типа би довела до появяването на субект със 76 хромозоми. 

След генетичен разбор резултатите демонстрираха, че пампасна лисица и домашно куче са евентуалните родители на индивида, който затова е хибрид сред двете. 

Резултатите демонстрират, че пампасната лисица е нейната майка, а татко ѝ е домашно куче от незнайна порода. 

Това е двойно по-интересно, защото пампасните лисици (Lycalopex gymnocercus) принадлежат към жанр Lycalopex, което демонстрира, че е допустимо размножаване сред представители на жанр Lycalopex и Canis. Домашните кучета са Canis familiaris. 

Тя беше необикновено животно, в действителност хибрид сред пампасна лисица и куче. Тя беше срамежлива и внимателна персона, като цяло предпочиташе да стои надалеч от хората. Смятам, че с течение на времето, през което беше настанена в болница за лекуване, тя стартира да се усеща по-сигурна.

Казва пред The Telegraph Флавия Ферари, природозащитник, който е работил с животното по време на възобновяване му.

Според Telegraph хибридът сред куче и лисица се е възстановил изцяло в центъра и по-късно е бил изместен в природозащитен център, наименуван Мантенедуро Сао Браз в град Санта Мария. 

Умира през същата година по незнайни аргументи. 

Екипът допуска, че следва още работа, с цел да се изследва честотата на тези хибридизационни събития и въздействието, което те оказват върху популациите на дивата пампасна лисица.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР