С разпространението си по света китайският коронавирус порази финансовите пазари,

...
С разпространението си по света китайският коронавирус порази финансовите пазари,
Коментари Харесай

Еврото е нелогично скъпо

С разпространяването си по света китайският ковид порази финансовите пазари, само че не и еврото. То, обратно на главните си съперници, потегли нагоре и нарастна с 1.5% към щатския $ и с 1.2% към кошницата от претеглени съгласно комерсиалните интервенции парични единици в най-победоносната си седмица от август 2018-а. И то след съкрушителния срив на цените на акциите на европейските компании, последващи придвижването на международните показатели. Което предизвика коментара на Пол Джаксън - началник на поделението за изследване на вложението на активи в "Инвеско ", че се следи смяна на тренда на придвижване на еврото към американския $. За Джаксън загадката е не за какво единната европейска валута върви нагоре в този момент, а за какво не е почнала да нараства преди този момент.

По предписание нервните пристъпи имат предсказуемо въздействие върху главните валути. Когато ситуацията се усложни поради стопански или геополитически шокове, търговците се насочват към щатския $, привлечени от ролята му на супер-ликвидно леговище и от наклонността да нараства когато вложителите закриват позициите си, финансирани от валутата. Дори по време на пазарния потрес при банкрута на "Лиймън брадърс ", зелените пари покачиха пазарната си оценка и "размазаха " съперниците си, в това число и еврото.

Този път обаче нещата са разнообразни. Анализатори и вложители показват вероятността за нова рамка на държание на единната европейска валута. Още през декември 2019-а "Дойче банк " разяснява, че тя минава през "важно разчупване на режима ".

Отрицателните лихви по депозитите в еврозоната, които са под нулата от юни 2014-а, значат, че вложителите са насърчени да теглят заеми в евро и да влагат получените средства на други места с по-висока възвръщаемост. Кредитите, отпуснати от банки от еврорегиона за лица, които не са резиденти на блока, са достигнали най-високото си ниво от 2008-а, отбелязва "Дойче банк ". И прибавя, че всеки нервозен гърмеж на пазара евентуално ще тласне единната европейска валута нагоре, тъй като хората ще закриват залозите, финансирани от евро.

Именно това евентуално се случва сега. Мениджър на хеджингов фонд отбелязва, че когато при започване на годината пазарното въодушевление е било по-оптимистично, продажбите на евро и покупките на мексиканско песо, индийски рупии, норвежки крони и други по-високодоходни валути, е била известна тактика. Днес, с разпространяването на вируса по света, тези позиции се закриват, което качва цената на единната европейска валута. Не по-малко значим е и факторът "Федерален запас ", по-точно упованията той да се намеси в поддръжка на щатското стопанство, с цел да го отбрани от въздействието на COVID-19. Доходността на американските държавни облигации падна изключително внезапно в хода на напредването на болестта по света, което понижи привлекателността на щатския дългов пазар спрямо този на еврозоната. Стратези на "Стандард чартърд " споделиха на 27 февруари, че чакат две лихвени намаления в Съединени американски щати през тази година, до момента в който Европейската централна банка има много по-ограничени благоприятни условия за маневри.

Не всички обаче са уверени, че тазседмичните валутни придвижвания не са просто "премигване ", разяснява валутният анализатор на "Ейч Ес Би Си " - Доминис Бънинг. За него да вземем за пример те са просто краткосрочна промяна на позиции, тъй като доста играчи са се втурнали да затварят покупко-продажбите си на фона на растящата неустановеност. "Закриването на позиции не е безусловно рационално, стопански обосновано решение от позиция на това какво тъкмо желаят да държат инвеститорите; то по-скоро е, че те не желаят да имат открити позиции ", споделя Бънинг.

Джордън Рочестър от "Номура " споделя мнението на сътрудника си от "Ейч Ес Би Си ". Той показва, че "еврото не е новата йена ", имайки поради наклонността на японската валута да върви нагоре по време на стресови обстановки. И добавя, че "сегашната ценова акция евентуално кара доста играчи да считат неправилно, че се случва тъкмо това ".

Междувременно, Бундесбанк успокои жителите, че вероятността хората да се заразят с ковид от евробанкноти, е доста по-малка в сравнение с от досег до дръжки, контакти за осветяване и кошници за извършване на покупки. В публично изказване от 28 февруари немската централна банка показва, че няма доказателства болестта да се популяризира посредством хартиените пари. И прибавя, че сходно на сезонните грипове, респираторните капчици от инфектирани с вируса лица върху банкнотите могат да оцелеят за малко време. Препоръките на Бундесбанк са всеки да съблюдава главните ограничения за отбрана, предложени от Световната здравна организация, най-много постоянно миене на ръцете.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР