С разполагането на все повече оръжия в Крим Русия създава

...
С разполагането на все повече оръжия в Крим Русия създава
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Не можем да сме пацифисти, докато Русия трупа оръжия в Черно море

С разполагането на от ден на ден оръжия в Крим Русия основава несъответствия в Черно море и на Балканите, които се нуждаят от съответен отговор. България би трябвало да последва образеца на Румъния и на балтийските страни и да вземе съответни ограничения за отбрана на своята сигурност.

Такава позиция изрази ген. Съби Събев по време на кръглата маса " Възможностите за разширение на Европейски Съюз и атлантическата концепция ", проведена от Атлантическия съвет на България.

Той добави, че черноморските си пристанища Русия може да нанесе удари, които да дебалансират целия район.

Според него, в границите на груповата защита на НАТО България би трябвало да изиска от разполагане на многонационални сили на своя територия, също и брегови ракетни средства с далекобойност най-малко до Крим, както и противовъздушна защита.

" Не можем да бъдем пацифисти, тъй като Русия не се държи пацифистки. (...) Русия се самопозиционира като опасност, въпреки да твърди противоположното. " - разяснява ген. Събев. Москва разполага в това число и хиперзвукови оръжия, за които към момента няма интернационална наредба.

Той акцентира, че Русия е тази, която неведнъж е нарушавала ракетния контракт, за което има доказателства.

Ген. Събев установи, че отговорът на НАТО все още е непълен и че е нужен групов напън против Москва.

" Стара максима е, че Русия схваща единствено езика на силата ", уточни той.

Според него, в случай че в района има съответен отговор на базите в Крим, това ще има сдържащ резултат във връзка с Москва.

Като риск за националната ни сигурност атлантиците правят оценка и опцията за разполагане на съветски ракети С-400 в Сърбия, за което беше изразено предпочитание от сръбска страна. Ако Москва отговори позитивно на желанието на Белград такива ракети да бъдат ситуирани за непрекъснато на сръбска територия и за задачата бъде ситуирана съветска военна база, това би представлявало доста сериозна опасност за района и за България като член на НАТО. Д-р Пламен Николов означи, че по време на ученията " Славянски щит " 200 сръбски военни са обучавани за работа с такива ракети.

По думите на ген. Събев, към този момент Москва и Белград са декларирали планове да организират годишни учения с С-400. Към момента обаче страната ни не може да е сигурна, че ракетите са върнати в Русия.

Пламен Николов разяснява, че България е можела да изиска гаранции за тяхното връщане. Можело е да се сложи изискване самолетите, с които е превозено въоръжението, да кацнат на българско летище и товарът да бъде тестван. При отвод от съветска страна за сходна инспекция, това би било съображение страната ни да откаже прекосяване на самолетите през въздушното ни пространство. Това не било казус, сходен отвод има от страна на Румъния. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР