С разпит на ключов свидетел започна днешното заседание по делото

...
С разпит на ключов свидетел започна днешното заседание по делото
Коментари Харесай

Баневи направили шофьора си шеф на фирми, подписвал документи под натиск


С разпит на основен очевидец стартира днешното съвещание по делото против Николай и Евгения Баневи. Тримата от семейството, дружно с майката на Банев – Мария Банева, са изправени пред съда като проведена незаконна група за данъчни закононарушение и пране на пари.

Днес показания даде персоналният им водач Венцислав Генов. В правосъдната зала той разгласи, че работил за фамилията в разнообразни интервали от началото на 90-те до 2005 година, а след известно спиране се е върнал на работа още веднъж през 2014 година. Първоначално той е охранявал обменно бюро в столицата, а по-късно е станал персонален водач и защита на Николай Банев, само че е возил и брачната половинка му. В описа си очевидецът съобщи още, че в даден миг в бил вкаран от шефа си като самостоятелен член на Борда на шефовете в завода за хартия и хартиени произведения в Костенец.
„ Николай Банев ми сподели: Венци, ти си. Слагаме те самостоятелен член и ще ти бъде увеличена заплатата “, съобщи в залата Генов. Пред съда той изясни, че няма никакви знания в региона на производството и търговията с хартиени произведения, с цел да заема този пост, както и че не е взел участие в нито едно от съвещанията, само че са му давани документи за автограф.

Години по-късно по същия метод е изработен и шеф на сдружението „ Партнърс комерс “. „ Нямаш право да откажеш. Ставаш “, разгласи той в показанията си пред съдията. Като шеф той е трябвало да подпише документи, с които да бъде трансферирана къщата на Баневи в първокласния квартал „ Бояна “ на офшорна компания, само че отказал. Въпросните документи му били дадени от юрист, на който той си спомня единствено дребното име – Ненко, само че уплашен от огромната сума, не поставил подписа си. В показанията очевидецът твърди още, че бил застрашен с ампутиране на заплатата, в случай че не разпише, която по този начин и не му била изплатена. Нареждания идвали и от жена на име Зорница Илиева, която по думите му била една от най-приближените до Баневи.

Интересен подробност в описа му бе обвързван с девненския цех „ Полимери “, докъдето му се наложило да пътува служебно във втория му интервал на работа при Баневи. „ След като се върнах видях, че заводът съвсем не съществува “, уточни той.

Според прокуратурата разпитът на Венцислав Генов цели да откри дали той е бил подставено лице, което единствено е подписвало документи, предоставени му от шефовете. „ Това лице е било вписано за шеф на едно от сдруженията – „ Партнърс комерс “, което е инкриминирано, че е избягвало заплащания на данъчни отговорности. Изключително значим е, с цел да се откри по-какъв метод са вземани решения кой да бъде член на управителните органи на сдруженията, кой е бил назначаван за шеф, както и дали действително те са правили някаква комерсиална активност или са били просто подставени лица “, изясни прокурор Мария Дочева.

Не по този начин обаче мисли отбраната на Баневи.
„ Нищо основно нямаше в очевидеца. Той изясни като какъв е работил. Дружеството „ Партнърс комерс “ е благосъстоятелност на Банев и той може да назначава който си желае. Свидетелят не си спомняше и много неща, станали преди 5 години “, счита юрист Ивета Анадолска, един от бранителите на Николай Банев.
Според нея прокуратурата се пробва, само че не съумява да потвърди, че Венцислав Генов е бил подставено лице във въпросните сдружения.

Делото продължава с още разпити на очевидци, които са общо 175 в целия лист.

Днешното съвещание пък бе прекратено за малко, откакто на Мария Банева ѝ прилоша и се наложи да излезе от правосъдната зала. Страх от грип накара страните да изискат болна адвокатка също да напусне.

Николай Банев пък получи от околните си ново зимно крепко, с цел да му бъде по-топло в ареста, което пък идеално се вписа с лъскавите му облекла.

Банев получи и позволение от съда да напусне ареста за няколко часа на 10 януари, с цел да отиде на ортодонт./Дарик
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР