С разпит на ключов свидетел започна днешното заседание по делото

...
С разпит на ключов свидетел започна днешното заседание по делото
Коментари Харесай

Баневи направили шофьора си шеф на фирми

С разпит на основен очевидец стартира днешното съвещание по делото против Николай и Евгения Баневи. Тримата от семейството, дружно с майката на Банев – Мария Банева, са изправени пред съда като проведена незаконна група за данъчни закононарушение и пране на пари.

Днес показания даде персоналният им водач Венцислав Генов. В правосъдната зала той разгласи, че работил за фамилията в разнообразни интервали от началото на 90-те до 2005 година, а след известно спиране се е върнал на работа още веднъж през 2014 година. Първоначално той е охранявал обменно бюро в столицата, а по-късно е станал персонален водач и защита на Николай Банев, само че е возил и брачната половинка му. В описа си очевидецът съобщи още, че в даден миг в бил вкаран от шефа си като самостоятелен член на Борда на шефовете в завода за хартия и хартиени произведения в Костенец.

„ Николай Банев ми сподели: Венци, ти си. Слагаме те самостоятелен член и ще ти бъде увеличена заплатата “, съобщи в залата Генов. Пред съда той изясни, че няма никакви знания в региона на производството и търговията с хартиени произведения, с цел да заема този пост, както и че не е взел участие в нито едно от съвещанията, само че са му давани документи за автограф.

Години по-късно по същия метод е изработен и шеф на сдружението „ Партнърс комерс “. „ Нямаш право да откажеш. Ставаш “, разгласи той в показанията си пред съдията. Като шеф той е трябвало да подпише документи, с които да бъде трансферирана къщата на Баневи в първокласния квартал „ Бояна “ на офшорна компания, само че отказал. Въпросните документи му били дадени от юрист, на който той си спомня единствено дребното име – Ненко, само че уплашен от огромната сума, не поставил подписа си. В показанията очевидецът твърди още, че бил застрашен с ампутиране на заплатата, в случай че не разпише, която по този начин и не му била изплатена. Нареждания идвали и от жена на име Зорница Илиева, която по думите му била една от най-приближените до Баневи.

Интересен подробност в описа му бе обвързван с девненския цех „ Полимери “, докъдето му се наложило да пътува служебно във втория му интервал на работа при Баневи. „ След като се върнах видях, че заводът съвсем не съществува “, посочи той.

Според прокуратурата разпитът на Венцислав Генов цели да установи дали той е бил подставено лице, което единствено е подписвало документи, предоставени му от шефовете. „ Това лице е било вписано за шеф на едно от сдруженията – „ Партнърс комерс “, което е инкриминирано, че е избягвало заплащания на данъчни отговорности. Изключително значим е, с цел да се откри по-какъв метод са вземани решения кой да бъде член на управителните органи на сдруженията, кой е бил назначаван за шеф, както и дали действително те са правили някаква комерсиална активност или са били просто подставени лица “, изясни прокурор Мария Дочева.

Не по този начин обаче мисли отбраната на Баневи.

 Баневи дело

БГНЕС

„ Нищо основно нямаше в очевидеца. Той изясни като какъв е работил. Дружеството „ Партнърс комерс “ е благосъстоятелност на Банев и той може да назначава който си желае. Свидетелят не си спомняше и много неща, станали преди 5 години “, счита юрист Ивета Анадолска, един от бранителите на Николай Банев.
Според нея прокуратурата се пробва, само че не съумява да потвърди, че Венцислав Генов е бил подставено лице във въпросните сдружения.

Делото продължава с още разпити на очевидци, които са общо 175 в целия лист.

Днешното съвещание пък бе прекратено за малко, след като на Мария Банева ѝ прилоша и се наложи да излезе от правосъдната зала. Страх от грип накара страните да изискат болна адвокатка също да напусне.

 Дело Баневи

БГНЕС

Николай Банев пък получи от околните си ново зимно крепко, с цел да му бъде по-топло в ареста, което пък идеално се вписа с лъскавите му облекла.

Банев получи и позволение от съда да напусне ареста за няколко часа на 10 януари, с цел да отиде на ортодонт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР