С разнообразни дейности, музикални изпълнения и подаръци, Община Мездра ще

...
С разнообразни дейности, музикални изпълнения и подаръци, Община Мездра ще
Коментари Харесай

Мездра посреща баба Марта с двудневна програма

С разнородни действия, музикални осъществявания и дарове, Община Мездра ще зарадва жителите по случай един от най-българските празници- 1 март.
Инициативата „ Мездра - бяла, румена, засмяна” ще стартира ден преди същинския празник на Баба Марта и ще приключи навръх 1 март.
Първата част на тържеството ще започва на 27 февруари, когато на централния площад „ България” ще звучат песни за Баба Марта и пролетта. В предпоследния ден на февруари, ученици на детските градини и учебните заведения в Община Мездра ще украсяват дърветата към площад „ България”, с цел да грейне центърът на града ни в алено и бяло, малко преди същинското настъпване на Баба Марта.
За всички същински българи, които обичат и почитат традициите ще прозвучи песента „ Моя страна, моя България”, изпълнена от Ваня Любомирова и Георги Михайлов от Комплекса за обществени услуги за деца и лица с увреждания /КСУДЛУ/.
Всяка година на 1 март нашите сънародници, отпътували да живеят и работят в чужбина също украсяват ръцете и облеклата си с мартеници. На тях ще бъде отдадена песента „ Я кажи ми облаче ли бяло”, която ще изпълнени Иванка Христова от КСУДЛУ.
За да стане хубав, ухилен и жизнеспособен 1 март, денят, в който всички ще сложим мартеничка за здраве, триумф и благополучие през цялата година, Мездра ще бъде окичена с най-интересните, най-големите и най-оригинални мартеници! Традиционното накичване на дърветета ще стартира в 11:00 ч. на 27.02.2018г. Начало на креативната работа ще сложи кметът на Община Мездра инж. Генади Събков. В окичването на дърветата с прелестни мертеници ще се включат децата от ДГ ”Мир”, ДГ „ Слънчице”, ДГ” Роза”, ДГ „ Детелина”, както и възпитаниците на ОУ „ Христо Ботев”, ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий”, СУ „ Иван Вазов”, Професионална гимназия „ Алеко Константинов”, Професионална гимназия по машинизация на селското стопанство, СУ „ Св. Климент; Охридски” – с. Зверино и потребителите на КСУДЛУ.
Разкрасяването на Мездра с мартенички ще продължи един час. Точно в 12:00 ч. на 27.02.2018г. кметът инж. Генади Събков ще поздрави участниците, ще заключи резултатите от напъните им и ще раздаде на всички сладките изненади.
Втората част на инииативата „ Мездра – бяла, румена, засмяна” ще започва в 11: 00 ч. на празничния 1 март. Мястото още веднъж е пл.”България”.
Заповядайте да почетем българските обичаи и да се забавляваме дружно!

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР