С разнообразието си от култури и учебни програми образователните нива

...
С разнообразието си от култури и учебни програми образователните нива
Коментари Харесай

Петте най-добри страни в ЕС за обучение на деца

С разнообразието си от култури и образователни стратегии просветителните равнища в Европейски Съюз варират в необятни граници, а разликите сред държавите-членки от време на време са поразителни. Ако в миналото сте се чудили къде е най-хубавото място за образование на деца, първо би трябвало да се вземат поради редица фактори.

Тъй като в някои страни има както централизирани, по този начин и децентрализирани просветителни системи, съществуват спомагателни разлики в метода на финансиране на просветителния бранш от страна на страните, като в някои случаи разноските за родителите са доста по-високи.

Финландия

Финландия е една от страните с най-хубави резултати в света във връзка с грамотността и математическите умения на децата. Неотдавна страната направи главен ремонт на просветителната си система и в този момент Световният стопански конгрес я прави оценка като една от най-хубавите в света. Тя отстрани стандартизираните проби, с цел да избегне непрекъснатата подготовка за тях, вместо учениците да учат.

Децата във Финландия се правят оценка самостоятелно и по система, основана от техния преподавател. Проследяването се прави от Министерството на образованието. Финландските възпитаници стартират деня по-късно, защото проучванията демонстрират, че ранният старт не е потребен за здравето и образованието на учениците.

Училището стартира на седемгодишна възраст, с цел да се оставят децата да бъдат деца - отношение, което се отнася и за домашните работи, които там са доста по-малко спрямо други народи. Въпреки това учениците във Финландия реализират по-добри резултати от тези в просветителните системи с повече образователни часове. Родителите могат да прекарват повече време с децата си и да развиват близки връзки с учителите.

Естония

Програмата за интернационално оценяване на учениците класира Естония преди всичко на Запад по просветеност, математика и естествени науки. В международен мащаб учениците са на 5-то място по четене, на 8-мо място по математика и на 4-то място по естествени науки. Цифровите умения също са основен акцент - от първи клас се учи шифроване.

" Наистина имам вяра в думите на Стив Джобс: всеки би трябвало да се научи да програмира, тъй като това те учи да мислиш. Дори през днешния ден е мъчно да се откри област, която да не е обвързвана с технологиите. В бъдеще всяка работа ще бъде част от софтуерната сфера ", споделя Кристи Салум, началник на програмата Proge Tiger в страната за основаване на интерес към технологиите.

Въпреки това Естония не се класира толкоз високо, колкото Финландия, във връзка с благосъстоянието на децата, като заема 23-то място в отчета на УНИЦЕФ за благосъстоянието. Финландия е на 5-то място.

Освен главните университетски умения, системата наподобява е донесла и други изгоди. Средностатистическото естонско петгодишно дете има по-добри социално-емоционални умения (като взаимоотношение с други деца и различаване на емоции) от тези в Съединени американски щати и Обединеното кралство, сочи скорошен отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Те също по този начин реализират по-високи резултати от междинните за Организацията за икономическо сътрудничество и раз във връзка с компетентности като памет, надзор на подбудите и умствена еластичност.

Белгия

Последните ранглисти на Организацията за икономическо сътрудничество и раз слагат Белгия измежду 10-те най-хубави страни във връзка с качествата по математика и измежду 20-те най-хубави във връзка с грамотността. Инвестициите в образованието също са едни от най-високите измежду 40-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В отчета на УНИЦЕФ Белгия е класирана на 8-мо място по общо богатство, на 7-мо място по физическо здраве, само че пада до 17-то място по психическо богатство. За разлика от финландската система, децата се тестват на всяко равнище, с цел да се дефинира дали са подготвени да напреднат в образователните години.

Нидерландия

Високите резултати в PISA не значат безусловно щастливи деца. Учениците в Нидерландия получиха 485 точки по просветеност, което е доста под резултатите на Китай, който господства в международната ранглиста (555 точки по грамотност). В региона на математиката Нидерландия реализира 519 точки.

Въпреки това Нидерландия е в действителност първенец в региона на благосъстоянието на децата. Начело на класацията на УНИЦЕФ Нидерландия е с високи резултати във връзка с психологичното здраве на учениците (номер едно) и техните умения (номер три). Девет от всеки 10 15-годишни възпитаници са удовлетворени от живота, а осем от 10 оповестяват, че елементарно намират другари.

Франция

Франция е включена в тази ранглиста поради положителните резултати в региона на университетските достижения и благосъстоянието на учениците. По отношение на психологичното благоденствие УНИЦЕФ класира Франция на 7-о място, като я слага на 5-о място във връзка с уменията, само че във връзка с физическото благоденствие тя пада до 18-о място.

Френското отношение към гастрономията е отразено в учебните обеди, като в доста държавни учебни заведения те се състоят от четири ястия. В народен мащаб се натъртва на здравословния метод на живот и хранене. Учениците овреме се срещат с заплахите от нездравословните храни, а учебните сладкарници се назовава " заведения за хранене " (restaurants scolaires).

Франция има мощно централизирана просветителна система, която избира университетските курсове, а не професионалните други възможности. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР