С размах на крилете от 35 метра и слънчево захранване,

...
С размах на крилете от 35 метра и слънчево захранване,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Безпилотен самолет, независим от сателитите

С обсег на крилете от 35 метра и слънчево зареждане, той дава все по-сериозна поръчка да завладее стратосферата. Не цялата, несъмнено. Само дребна част от нея, в която да се носи безпилотно, само че несъмнено и дълго. Наистина дълго. Веднъж повдигнат, той може да се носи високо над Земята в продължение на година.

Наричат го Фаза-35. Британска разработка, чиито първообраз в мащаб 4:1 по отношение на оригинала беше показан на авиоизложението във Фарнбъроу. Засега планът може да се похвали с сполучливи проби на по този начин наречената Фаза-8. Разработването на модела в цялостен размер напредва сполучливо. Целта е апаратът да се потвърди като безпилотен аероплан, който ще може да се носи над метеорологичните системи за наблюдаване, ще бъде елементарен за ръководство, с нулеви нездравословни излъчвания и на ниска цена за поддръжка.
Пол Брукс, шеф на софтуерна компания: Издигнат на подобаваща височина, Фаза- 35 обезпечава наблюдаване без значение от спътниците. Той може да бъде насочван, а може и да обезпечава информационни връзки за цивилен и военни цели.
Немалко компании са отправили взор и планове към стратосферата. Конкурентни на Фаза-35 самолети с ниско тегло и огромен обсег на крилете също претендират да извършват дълготрайни полети за наблюдаване и връзка даже и в най-отдалечените и труднодостъпни региони на планетата. Производителите на Фаза-35, обаче, са сигурни в качествата на техния уред.
Пол Брукс, шеф на софтуерна компания: Някои от фирмите към този момент имат сполучливи модели, а други са надалеч от тях. Едно от нашите съществени преимущества е, че използваме сателитни технологии. Това значи, че апаратът е по-лек, изисква малко сила и е доста благонадежден. И второ - неговата структура е монолитна. Това покачва доста аеродинамичните му качества.
Плановете на компанията-производител са Фаза-35 да бъде пробван в приключен тип следващата година. Скоро по-късно самолетът ще полети към пазарната си премиера - за цивилен и военни цели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР