С разхлабването на мерките животът в градовете постепенно се връща

...
С разхлабването на мерките животът в градовете постепенно се връща
Коментари Харесай

Възможно ли е София да се нареди сред умните градове в Европа?

С разхлабването на ограниченията животът в градовете последователно се връща към нормалността, само че общественото разграничаване ще продължи и отсега нататък. Умните градове се пробват да вземат най-хубавото от пандемията и да не позволен всеобщо връщане на колите в градска среда. Много европейски градове – като Рим, Милано, Париж и Брюксел – вкарват нови велоалеи в централните си елементи, оптимизират градския транспорт  по този начин, че да работи с понижен потенциал, понижават трафика на публичния превоз, който обаче да обслужва дейно жителите. Големите международни градове, като Лима и Ню Йорк, възнамеряват комфортни зони за паркиране на колите и превръщането на основни улици в пешеходни. 



Не е ли време София също да проучва положителните практики в международен мащаб и да вземе незабавни ограничения за насърчаването на пешеходното и велосипедно напредване? Ако градският превоз стане по-ефективен, т.е. по-бърз, това ще е едно отлично решение за ежедневния трафик, изключително по артериите с постоянни тапи. Нови бус ленти, синхронизирано разписание на градския превоз и надеждни транспортни средства ще трансфорат публичния превоз в желана опция за напредване, изключително в случай че маршрутите на софиянци водят към центъра, където паркирането е в действителност проблематично. Ако се изградят велоалеи от кварталите към централните градски елементи, ще можем да облекчим задръстения и нечист град, а зелените площи, детските площадки и тесните тротоари на централните улички няма да бъдат окупирани от коли. 



И в случай че считаме, че италианските градове могат да си разрешат построяването на нови веломаршрути, дано да напомним, че Италия е страната, на чиято стопанска система пандемията ще се отрази най-тежко. Въпреки това локалните управляващи си дават сметка, че това е и единственият късмет да стартират " на чисто " – да се предоставят възможности за цялостна смяна на напредването на хората в огромните градове. Рим е в развой на създаване на нови 150 км велоалеи единствено за 50 дни, което прави по 3 км дневно. Милано пък въвежда една от най-амбициозните схеми в Европа за пренасочване на хората от колите към колоездене и разходки и това са част от ограниченията за връщане към " нормалността " след обществената изолираност.

Сърцето на европейските институции – Брюксел, построява 40 км нови велосипедни алеи по съществени булеварди, а  на спомагателни 15 км вкарва и зона за споделено придвижване до 20 км/час. Париж пък затваря за коли основнaта 3-километрова улица  " Риволи ", разширявайки тротоарите и осигурявайки пешеходен и велосипеден достъп до централните елементи на френската столица по време на изключителното състояние в страната. Все по-усилено се приказва, че парижката улица, еквивалент на " 5 Авеню " в Ню Йорк и " Оксфорд Стрийт " в Лондон, ще остане без авто трафик най-малко до края на лятото, а по-късно е допустимо да остане пешеходна вечно. 

Дори Тирана сменя лентите за паркиране с велосипедни алеи. Само за пет дни са направени толкоз велосипедни алеи, що се касае за последните пет години, въпреки че София е в действителност на светлинни години от албанската столица. Тирана има цели 206 велосипедни маршрута с обща дължина 62 530 км, а съгласно данните за София – до 2011 година велосипедните трасетата са единствено 27,2 км, като най-дългият маршрут е към 4,5 км. Необходимо е предпочитано да се построи главната велосипедна мрежа – от кварталите до центъра, както и да се построи велосипедно прекосяване на натоварени кръстовища. Свързването на зелените площи в града с велосипедни трасета също би било в изгода за действието им като система, както и за възстановяване опциите за разходки с велосипед в града.



В Ню Йорк – епицентърът на болестта с ковид в Съединени американски щати, ще бъдат затворени за транспортни средства 160 км улици, ще се разширят пешеходните зони и ще се създадат временни велоалеи, които да предложат на нюйоркчани повече пространство за свободно придвижване, до момента в който трае интервалът на изолираност. Много от трансформираните местоположения ще бъдат с изключение на пешеходни зони и места за спорт и отмора. Столицата на Перу – Лима, която е с население над 9 милиона души, изгражда 301 км нови велосипедни коридори, като възнамерява да извърши 5-годишния си проект единствено за три месеца.

Не единствено облекченията в трафика могат да трансфорат градската среда в по-приветлива и оживена. Една от положителните практики е тази на литовската столица Вилнюс, която се трансформира в гигантско кафене навън, 18 обществени пространства ще дадат опция на ресторанти и барове да извадят маси навън, като по този метод ще се подтиква както събирането на хора на едно място, по този начин и стопанската система на града.

 
Милано се разсънва от кошмара с нови градски правила
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР