С разгара на четвъртата вълна от коронавирусна инфекция зачестяват и

...
С разгара на четвъртата вълна от коронавирусна инфекция зачестяват и
Коментари Харесай

„Епидемия“ от менте COVID сертификати по света

С разгара на четвъртата вълна от коронавирусна зараза зачестяват и случаите на противозаконна търговия с подправени документи за имунизация. Документите стават все по-необходими – освен за туризъм в чужбина, само че дори и за посещаване на кафене или извършване на покупки в супермаркет.

Това се случва на фона на мощна опозиция против имунизациите и другите противоепидемични ограничения, като мнозина антиваксъри са подготвени да платят солидна сума, с цел да се снабдят със документ, въпреки да не покриват условията за подобен.

Тъй като търсенето дефинира предлагането, проведените незаконни групи оферират своите услуги при направата и пласирането на фалшификатите. Това се случва по целия свят, само че за купувачите това не е нещо безвредно – може да не получите нищо против парите си, а при откриване на схемата на доста места ви чака затвор.

Съединени американски щати

От офиса на основния прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд оповестиха през вчерашния ден, че 24-годишна жена от Илинойс е била задържана при опит да влезе в Хавай с подправен документ за имунизация. Противоепидемичните ограничения изискват всички пътуващи до островите да бъдат изолирани за 10 дни, в случай че нямат приключена имунизация.

Служителите на летището в Хонолулу се усъмнили в достоверността на документа, тъй като името на имунизацията било изписано неверно – „ Мадерна “ вместо „ Модерна “. Клоуи Мозак напуснала летището преди чиновниците да съумеят да потвърдят резервацията ѝ в локален хотелски комплекс. В следствие се оказва, че името ѝ не попада в листата на гостите на обекта.
Снимка: Hawaii Department of Public Safety
Проверка в държавните медицински записи потвърждава, че американката не е имунизирана. Специални сътрудници употребявали профилите ѝ в обществените мрежи, с цел да я проследят, показват медии зад Океана. В показанията си дамата удостоверила, че е заплатила на доктора си за издаване на документа за имунизация. Предстои да ѝ бъдат повдигнати обвинявания за имитация на медицински документи.

Жена от щата Ню Джърси е упрекната в проведена търговия с подправени Коронавирус документи, разгласи прокуратурата в Манхатън. Жената постоянно взела участие в антиваксърски прояви. 31-годишната Жасмин Клифърд употребила профил в обществените мрежи с името @AntiVaxMomma и съумяла да продаде 250 подправени Коронавирус документа против сумата от 200 $ за всеки.

Прокуратурата твърди, че дамата е работила в екип с 27-годишната Надайза Бъркли, медицински чиновник в клиника в Патог, Ню Йорк, която въвела имената на 10 индивида в щатската имунизационна база с данни. За услугата клиентите заплащали спомагателните 250 $.

Известен TikTok консуматор разкрил противозаконната скица в свое видео, което качил в платформата, алармирал и ФБР. От там оповестяват, че наблюдават дейностите на дамата още от юни. Повечето от клиентите, декларирали подправени имунизационни документи, били медицински служащи. Случаите зачестили след заповедта всички чиновници в лечебни заведения, лаборатории и домове за грижи да бъдат имунизирани до 27 септември.

Гражданите, придобили подправени документи, също ще бъдат упрекнати в машинация.

Германия

Германската полиция е образувала специфичен отдел, който да се бори против възходящия черен пазар за фалшифицирани документи. Полицията в Кьолн удостоверила за телевизия А Ер Де, че измамниците осъществявали връзка чрез приложения с криптирани известия, което затруднява в допълнение следствията.

Търговията със документи включва както действителни разгласи, по този начин и подправени такива, които таксуват хората без те да получат заплатения документ. Често заплащанията се правят с криптовалута, което е процедура и на черния пазар за опиати и оръжия.

Миро Дитрих, експерт по новата машинация, удостоверява, че Telegram се е трансформирал в сборен пункт за хора, които отхвърлят имунизациите и не имат вяра на данните за разпространяването на COVID-19. Противоепидемичните ограничения, изискващи представянето на документ за отбрана от вируса, потиква тези хора да се снабдят с фалшифицирани карти за имунизация.

Говорителят на полицията в Кьолн Никол Гентнер разгласи, че шестима души са разследвани за присъединяване в измамите. Предлагащите услугата, както и тези, които се възползват от нея, получават санкции, включващи и отнемане от независимост.

Миналият месец полицията е обискирала клиника в Мюнхен след сигнали за злоупотреби с имунизационни документи, написа немският уебсайт „ Меркур “.

Прокурорът Джулиан Гротц твърди, че сдобиването с празни документи за попълване е извънредно елементарно онлайн, както е и достъпът до лекарски печати. Разследване на Ем Де Ер разкрива, че подправени картончета са били предлагани във имунизационни центрове във Веймар, Каменц, Мюнхен и Хамбург. Цитирана от тях публикация от Telegram гласи „ Поръчка с щемпел – към този момент налична – доставка от 1 до 3 дни. Доставяме документ, щемпел, стикер на BioNTech или AstraZeneca и автограф върху печата. Две документа на цена от 150 евро “.

Румъния

През август служители на реда от Службата за следствие на стопански закононарушения към полицейския инспекторат в Алба Юлия, Румъния, под координацията на прокуратурата са направили два обиска в къщи в окръг Клуж след сигнали за злоупотреби с Коронавирус документи.

Проверката потвърдила, че лицата са употребявали платформа за регистрация на имунизации и издаване на подправени документи. Един човек е бил арестуван, а други 10 са били извикани на разпит.

Италия

Италианската полиция заяви, че са разрушили няколко схеми за онлайн търговия със документи през юли. Разследването в Милано, извършено от прокурора по киберпрестъпления, посочило, че хиляди италиански жители са били в подготвеност да заплатят за направата на подправени имунизационни документи. Схемата е разкрита посредством платформи с изкуствен интелект, които дават опция полицията да следи онлайн средата и да реализира контакт с евентуални клиенти.

Полицията оповестява, че е поела надзор над 10 криптирани канала, водещи към разгласи в даркнета. Търговците на документи претендирали заплащанията да се реализират с криптовалути, като цените варирали от 110 до 130 евро за „ извънредни “ пакети, включващи и дози от имунизацията. Освен италианци, измежду евентуалните клиенти са били и жители на други страни от Европейския съюз.

Директорът на данъчната полиция в Милано Джан Лука Берути, разгласи, че „ към 250 хиляди консуматори са се записали и стотици от тях са пробвали да се свържат с продавачите “.

По данни на управляващите документите включвали датата на имунизация, QR код, както и партиден номер на двете дози ваксина, „ сложени “ на лицето – същите реквизити като на същинския документ. „ Искаме да бъде ясно, че всеки, който употребява подправен документ, рискува да му бъдат повдигнати обвинявания за машинация, които се санкционират с от 1 до 6 години отнемане от независимост “ прибавя Берути.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР