С ръст на разходите от над 319% и нетна загуба

...
С ръст на разходите от над 319% и нетна загуба
Коментари Харесай

С 3,1 млн. лева загуба завършва полугодието БЕХ


С растеж на разноските от над 319% и чиста загуба от 3.1 млн. лв. приключва полугодитето Българският енергиен холдинг. Това излиза наяве от оповестените от предприятието доклади. В съпоставяне със същия интервал на предходната година БЕХ е отчел оперативна облага от 153,6 млн. лв.. Разходите на холдинга през първото полугодие на 2019 година са се нараснали със 145,2 млн. лв., излиза наяве от предоставените данни.

Холдингът е получил 80,85 млн. лева дял от дъщерните си сдружения при 104,54 млн. година по-рано. Направил е амортизация за 95,8 млн. лева на вземания от НЕК и Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ". Вземанията на БЕХ от дъщерните му компании са се нараснали до 2,25 милиарда лева при 1,963 милиарда по отношение на 31 декември 2018 година

От данните излиза наяве, че приходите на холдинга за шестте месеца са намалели с близо 25% или с към 26,9 млн. лв.. Намалението на приходите идва по няколко пера – от Електроенергийния систематичен оператор не са разпределяли облага заради покриване на загуби на дъщерното сдружение за минали интервали. Към края на 2018 година компанията е отчела позитивен финансов резултат от 32,2 млн. лв.. С пет пъти – 41,44 млн. лв. се е намалил чистият финансов резултат на „ Булгаргаз “ като повода за това е наложената санкция по делото БЕХ газ. Глобата е за 50.2 млн. лв. като компанията е признала единствено една трета от цената на санкцията. Санкцията по делото БЕХ газ бе наложена на държавните компании БЕХ, „ Булгартрансгаз “ и „ Булгаргаз “ и бе общо за над 77 млн. евро.

Добрите финансови индикатори на АЕЦ „ Козлодуй “ и на Мини „ Марица Изток “ и отчисленията от дивиденти от тях компенсират понижените доходи от дял, изясняват от БЕХ. От данните излиза наяве, че облагата на държавните мини за 2018 година е 1,4 млн. лв.. Отчетената облага е по-малка по отношение на предишни интервали, а повода за това е спадналия рандеман на въглища, по-малкото доходи, в резултат на по-ниската работа на въглищните централи, по отношение на 2017 година

Късното предписание на страната за разпределение на чистата облага на сдруженията е провалило преводът на дял от „ Булгартрансгаз “ през първото полугодие, излиза наяве от доклада на БЕХ.

Разходите на компанията са се усили фрапантно, с близо 300% за полугодието на тази година. Причината за това е въвеждането на новите интернационалните счетоводни стандарти. Така регистрираните разноски за амортизация са достигнали 145,8 млн. лв.. Основната част от тези разноски са свързани с финансово закъсалите НЕК и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Поради слабата си ликвидна позиция двете сдружения не са в положение да обслужват постоянно отговорностите си към холдинга по подписаните контракти за заеми, изясняват от БЕХ.

Като цяло финансовото положение на БЕХ се резервира устойчиво, изясняват от холдинга. Оттам не престават да закупуват нужните квоти за работата на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “.

От финансовото министерство обаче не са разгласили докладите на НЕК, Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", " Булгагаз ", " Булгартрансгаз " и " Булгартел ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР