С работни комбинезони, спасителни жилетки и камуфлажни кепета, с лодки

...
С работни комбинезони, спасителни жилетки и камуфлажни кепета, с лодки
Коментари Харесай

Армии от доброволци се борят с бедствието в Хюстън

С работни комбинезони, избавителни жилетки и камуфлажни кепета, с лодки на ремаркета зад камионетките, спасители доброволци от цялостен Тексас и други щати се стекоха да оказват помощ на поданици на Хюстън и покрайнината, застрашени от наводненията, които сковават района. Помощта им е добре пристигнала - изключително за полицията в градчетата тъдява, несмогваща да се оправи с провалите от урагана Харви.

" Ножове, въжета, сбруи, вода, избавителни жилетки за деца - в случай че имаме шанс, разполагаме с всичко, което може да потрябва ", изброява Тайръл Кокс. Трийсет и еднагодишният служащ на офшорна платформа и татко му без съмнение потеглили дружно с лодката си от Уейко в Северен Тексас.

" Служил съм в бреговата защита, имам корабче, а те търсят хора да оказват помощ и не щеш ли дойдохме ", изяснява простичко той с ръце на кормилото, до момента в който конвоят от десетина коли и лодки чака уведомление от полицията в окръг Харис с цел да отпътува, накъдето е належащо.

След като унищожиха Хюстън - четвъртия мегаполис в Съединени американски щати с 2.3 млн. поданици, наводненията сковаха във вторник огромна част от района с над шестмилионно население, който формалните избавителни служби мъчно могат да покрият.

Из улиците на Сайпръс няма нито пожарникарски коли, нито коли за спешна помощ. Единствено локалната полиция и събрана небрежно войска от доброволци с лодки обикалят из разположеното на северозапад градче с близо 46 000 поданици. Вода е заляла множеството изходи от града, водещи на север, юг и запад.

" Тези хора идват отвред, също и локални - оказват помощ ни да разберем има ли още останали по къщите ", изяснява полицайка и сочи към подредените петнайсетина коли и лодки, които чакат реда си да прекосят водните площи, препречили достъпа до един градски квартал.

" Нашите екипи са толкоз натоварени към този момент, пък и не могат да стигнат дотук, така че жителите и офисът на шерифа би трябвало дружно да обмислят ситуацията и да работят ", продължава сътрудник Саймън. " Опитваме се да разберем по какъв начин да стигнем до огромна зона, където хората несъмнено нямат към този момент ток, не могат да си заредят телефоните или да влязат във Facebook, по тази причина просто пращаме " доброволци да видят по какъв начин стоят нещата, изяснява тя.

" Хора също като нас "

Нахлупил каскет, с цел да се пази от дъжда, 29-годишният Лий Диджонг изчаква до своя " Зодиак " ред да се включи в издирването на хора в неволя. Дошъл дружно със собствен сътрудник от град Остин, на час и половина път североизточно от Хюстън, незабавно щом чул, че наводнения заплашват града и покрайнината, където живее техен другар.

Двамата тръгнали на път и купили през " Facebook " лодката втора употреба. Те свенливо отклоняват въпроса за цената, прецизират единствено, че се спрели на дребна лодка, тъй като имали единствено една кола. На един паркинг обаче срещнали двама младежи от Хемпстед, град покрай Сайпръс, с по-голям автомобил.

" Искахме да помогнем. От тях лодката, от нас - пикапа ", изяснява простичко Армандо Гуера, заварчик на 24 години. И в този момент четиримата - в общ екип, чакат нареждания от полицията на окръга край ненадейно потеклата тук река, заляла тесния път с елегантни постройки до него, доста от които към този момент са опустели.

 Армии от доброволци се борят с бедствието в Хюстън
© TANNEN MAURY, EPA

Същите подиуми виждаме и по на юг, в Клодайн - квартал от Западен Хюстън. Андрю Бренън е дошъл с лодка от прилежащия щат Луизиана, където кървят и до през днешния ден раните от урагана Катрина, опустошил част от Ню Орлиънс през 2005 година

" Дойдохме тук, тъй като и те пристигнаха да ни оказват помощ след урагана Катрина ", споделя с благодарност мъжът с дълги кичури, изхвръкнали отдолу под кепето. Карал е повече от пет часа, с цел да стигне до Хюстън. " За пръв път сме спасители, нека да помогнем с нещо ", споделя той.

Доброволците поддържат връзка с локални поданици и посредством приложение за смарт телефоните си препредават данни за хора, блокирани в домовете си. От семейство Алварес пристигнал вик за помощ, когато водата нахлула в къщата му в Клодайн. Минали часове, само че най-после всички били избавени.

Още трепереща, Соня Алварес споделя, че очаквала да види " пожарникарите или различен някой от този жанр, само че това са просто хора като нас, пристигнали да оказват помощ - хора, с които сме учили дружно, съседи или нещо сходно ". И заключава, успокоена: " Как да не се гордея, че съм от Тексас и от Хюстън ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР