С пускането миналото лято на 5G мрежите от трите български

...
С пускането миналото лято на 5G мрежите от трите български
Коментари Харесай

5G отвъд смартфона – гъвкави работни процеси и по-ниски бизнес разходи

С стартирането предишното лято на 5G мрежите от трите български мобилни оператора техните консуматори се радват на по-високи интернет скорости, по-пълномащабни занимания като игри, видео стрийминг и даже добавена и виртуална действителност без закъснение или раздробяване на връзката. Специалните пакети и 5G телефоните обаче са единствено тъничък пласт от повърхността на вселената от благоприятни условия, които предлага последното потомство телекомуникационна мрежа за бизнеса – от дребните и междинните компании през огромни цифровизирани промишлени действия до големи инфраструктурни обекти, ръководени през облака с минимално човешко присъединяване, с изцяло автоматизиран надзор и разбор на обособените системи. И всичко това гарнирано с еластичност, по-ниски разноски за бизнеса и освобождение на средства за по-високи заплати за по-малкото на брой, само че доста по-квалифицирани служащи.

5G мрежата също по този начин едновременна връзка сред повече устройства с минимално забавяне на сигнала, изясняват от " Виваком ", която предходната година закупи на търг лиценз за честотна лента в набор 3700-3800 MHz. 5G мрежата ѝ към този момент покрива над 220 обитаеми места и курорта, което я трансформира в най-голямата такава в България. Тя е и най-бързата у нас въз основата на разбор на Ookla® на Speedtest Intelligence®.

Друго преимущество на новата технология по отношение на WiFi мрежата и оптичната Fiber мрежа е, че може да обезпечи информационна съгласуваност за труднодостъпни места.

Това я прави идеална за използване в браншове и отвън заниманието. Умните градове и производства също са в полето на действителните благоприятни условия. Извън сферата на футуризма са и умната минна промишленост и дистанционното управление и поддръжка на пристанища и летища.

Дигитализираният минен комплекс, оборудван със датчици за събиране на данни за ситуацията подземен, които се придвижват и проучват, ползващ отдалечено ръководени машини за рандеман на суровините и безпилотни камиони за извозването им освен подсигуряват сигурността, бързината и гъвкавостта на работния развой, само че и икономисват обилни разноски. Една машина може да работи 24 часа сама, до момента в който другояче би трябвало да има трима оператори за трисменен непрестанен работен развой. Персоналът може да бъде понижени с една трета и месечните икономии от заплати да са обилни, макар по-високите хонорари за добре подготвените чиновници. Инвестициите с сходна система се изплащат.

Изграждането на 5G пристанища също не е мит. Чрез връзката между тях в мрежата безпилотни транспортни средства могат да обслужват товарно-разтоварните действия на терминалите, като също по този начин обменят данни с команден център посредством датчици освен това с извънредно висока скорост. Безжично UHD видео наблюдаване на цялата територия на врата разрешава надзор на каналите и на морското равнище, следене положението на контейнерите, както и отбрана от повреди и злополуки освен на " сушата ". Дронове могат да наблюдават от въздуха цялата инфраструктура, да предават изображения и системата да ги проучва и взема решение дали се постанова човешка интервенция някъде. Вместо всеки кран да си има оператор, един човек може да обслужва от 4 до 6 крана.



Благодарение на характерностите на 5G мрежата, които включват огромната честотна лента и необятно покритие, ще се размени ръчната инспекция в комплицирани и тежки среди. Събраните HD изображения и данни за околната среда се изпращат назад към платформата в действително време за разбор и обработка, а за опасности за сигурността се генерират аларми.

Подобни планове към този момент се осъществят на пристанищата в Шанхай, Сингапур, китайското Нингбо Бейлун, Хамбург и Ротердам, чиито цели са да станат по-ефикасни и по-зелени.

Летищата, които и сега са едни от най-технологичните и съвременни инфраструктури, могат да влязат в ново измерение с помощта на 5G мрежата. И тук не става въпрос единствено за 5G връзка земята-въздух, онлайн надзор над въздушния трафик, което пренебрегва човешките неточности, отдалечено разкриване на самолетите и позициониране на уреди, надзор на небето над летището с дронове, безпилотни рейсове за пасажери, системи за предизвестия за бедствия и произшествия, само че и за повече комфорт за пасажерите.

Чрез 5G мрежата могат да бъдат интегрирани разнообразни типове роботи с изкуствен интелект, които да направляват пасажерите при паркиране, да наблюдават за нередности в зоната на летището, да оказват помощ при превоз на мъчно преносими хора, както и като цяло да споделят с летищните чиновници. Възможностите за шопинг от пасажерите във виртуална действителност. виртуални занимания посредством игри, симулации, филми, в това число холограмни срещи също са измежду преимуществата, предлагани от 5G мрежите.

И това е единствено дребна част от света на бъдещето, към който новите технологии в телекомуникацията могат да приобщят хората, бизнеса, градското ръководство.

Най-голямо покритие на 5G мрежа след съпоставяне по обществено налична информация към 07.01.22 за покритието на операторите по брой обитаеми места и курорти. Повече на vivacom.bg.

Според разбор на Ookla®, учреден на данните от Speedtest Intelligence® за 01.07.-31.12. 2021, годни единствено за най-бързата 5G мрежа. Търговските марки на Ookla се употребяват с позволение. Повече на vivacom.bg.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР