С процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ Белене

...
С процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ Белене
Коментари Харесай

АЕЦ ”Белене-3”? Отложете ентусиазма!

С процедурата за избор на стратегически вложител в АЕЦ " Белене " единствено ще похарчим едни съществени пари за координиране с Европейска комисия, ще " поконсултираме и ще ни поконсултират едни и други” и след 3-4 години ще се откажем, тъй като планът няма да мине пред Европейската комисия.

Това мнение изрази в изявление за Mediapool ръководителят на Българские енергиен и минен конгрес Иван Хиновски, който е дълготраен нуклеарен специалист с опит в държавния и частния бранш.

По думите му измежду претендентите за дотъкмяване на нуклеарния градеж има класни играчи, само че и спекулативни, а моделът, който се планува, е сгрешен. Готви се най-рисковият и мъчно управляем модел на нуклеарен план, така наречен модел на " множествени контракти”, споделя още той.

Г-н Хиновски, към този момент са ясни кандидат-инвеститорите във възобновяването на градежа на АЕЦ " Белене "? Сред тях виждаме както международни имена от нуклеарния бизнес, по този начин и странни концерни с компании, свързвани с небезизвестния енергиен предприемач Христо Ковачки. Министър Петкова дефинира това като сериозен интерес. Възможно ли е този път да се осъществя над 30-годишният план?

Ще напомня моя любопитна прогноза, оповестена през 2006.г в един централен седмичник, че в случай че АЕЦ”Белене”, (ставаше дума тогава за АЕЦ”Белене-2”!), се случи по модела, по който се готвеше, аз ще се прекръстя на " Хасан Хиновски”...Това ни скара с тогавашния министър на енергетиката Милко Ковачев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР