С протестно шествие с автомобили и мотори до ГКПП-Кардам жители

...
С протестно шествие с автомобили и мотори до ГКПП-Кардам жители
Коментари Харесай

Протестиращи стигнаха до ГКПП заради водно безхаберие

С протестно шествие с коли и мотори до ГКПП-Кардам поданици на Генерал Тошево желаеха чиста вода в града и мониторинг върху пестицидите, които земеделските производители употребяват. Гражданското неодобрение е подбудено от дългото безводие в квартал "Пастир " в Генерал Тошево, където на 25 април водата бе нечиста с препарати за растителна отбрана.

Водоподаването бе възобновено преди ден, само че единствено за битови потребности, водата към момента не може да се пие и да се употребява за готвене.

Случаят е казус за страната и държавните и общинските институции би трябвало да си извадят поука, съобщи кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, който бе измежду протестиращите.

По думите му няма лаборатория в България и методика, която да засече толкоз ниски индикатори на интензивно вещество от пестицидите - под 0.1 микрограма за литър вода, каквито са условията на разпоредба, с цел да се потвърди, че водата е годна и за пиянство.

Проблемът е не толкоз в замърсяването на водата, колкото в безхаберието на институциите, които от близо месец не могат да намерят лаборатория. Означава ли това, че от десетилетия не знаем каква вода пием, сподели на митинга в Генерал Тошево Росица Стоева, измежду уредниците на митинга.

"Може да има отлагания. Тръбопроводът ни е от 1950 година. Никаква замяна не е имало до момента. Трябва да бъде сменена цялата водопроводна система ", сподели Стоева.

От кого да диря обезщетение като още не е прочут виновникът за замърсяването, попита и Стойчо Димитров, който, измивайки ръцете си в деня на случая, търси незабавна помощ със мощен обрив, високо кръвно и удебелен език.

Районната прокуратура в Генерал Тошево води досъдебно произвеждане по случая като съгласно първичните данни замърсяването е станало при доливане на вода в цистерна с пестициди. Поради ниското налягане течността се е засмукала във водопроводната мрежа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР