С протест започна извънредната сесия на Общинския съвет, на която

...
С протест започна извънредната сесия на Общинския съвет, на която
Коментари Харесай

Депутати от ПП и ДБ зоват пловдивчани на бунт за Панаира

С митинг стартира изключителната сесия на Общинския съвет, на която 17 градски старейшини желаят да не се дава единодушие за нарастване на капитала на " Пълдин Туринвест ".

 

В залата пристигнаха Росен Костурков и Никола Минчев от " Продължаваме Промяната ", Христо Иванов и Йордан Иванов от " Демократична България ", Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. Тук са и протестиращите с апел за отбрана на Панаира. Пълно е с полиция, заяви.

Христо Иванов прикани пловдивчани да не разрешават Панаирът да бъде даден в ръцете на Георги Гергов. " ГЕРБ още веднъж не участват на работа, тъй като евентуално ги е позор, само че ние ще създадем всичко допустимо решението от предходната сесия да не влезе в действие, тъй като е двусмислено ", сподели Христо Иванов.

 

И двата опита да се организира " поправителна " сесия на Общинския съвет в Пловдив, на която да се промени провокиралото митинги решение за собствеността на общината в Панаира, се провалиха. Кворум нямаше нито в 9:00 часа, нито час по-късно, заяви пловдивският уебсайт " Под тепето ". За следващ път в заседалната зала нямаше нито един представител на ГЕРБ и Автентична лява Българска социалистическа партия (съветници, разжалвани от управлението на партията точно поради Гергов). Присъстваха всички, които се пробват да спрат решението - " Демократична България ", " Кауза България ", " Съюз за Пловдив ", част от съветниците от ЗС, на Вътрешна македонска революционна организация и самостоятелните група Слави Георгиев и Георги Величков.

 

Пловдивският издател и някогашен народен представител от " Демократична България " Манол Пейков прикани жители да отидат пред парк-хотел " Санкт Петербург " в 13 часа през днешния ден, с цел да стачкуват против нарастването на капитала на " Пълдин Туринвест ". Заседанието на акционерите на смесеното сдружение се организира в една от залите на хотела, благосъстоятелност на предприемача Георги Гергов.

" Да желаяме сметка от представителя в Общото заседание на акционерите от община Пловдив за какво не участва на изключителната сесия. Приканвам всички, които са тук, да отидем пред хотела и да задължим представителя на общината да упражни несъгласие върху желанието на акционерите да усилят капитала на " Пълдин Туринвест ", сподели Пейков.

Извънредното съвещание на общината беше прекъснато, защото в залата имаше единствено 21 съветници от общо 51.

 

Огнян Дюкенджиев даде концепция да се свика публичен съвет, като няма общински. Асен Костов от " Спаси Пловдив " предложи на ръководителя Александър Държиков да избори поименно кои съветници участват и от кои партии.

 

Ситуацията от 3 януари се повтаря. На сесията пристигнаха съветниците от Демократична България, " Съюз за Пловдив ", " Кауза България ", Вътрешна македонска революционна организация, част от ЗС “Александър Стамболийски ”, Слави Георгиев.

Те упорстват да не се дава единодушие за нарастване на капитала на “Пълдин туринвест ” с апорт на акциите на община Варна.Мотивът им е, че по този метод Георги Гергов ще придобие още по- огромен дял в Панаира.

Групата на ГЕРБ и съветниците от Автентична лява Българска социалистическа партия отсъстват. Те са безапелационни, че община Пловдив няма да изгуби каузи си, а в противен случай - дружно с община Варна ще имат по- огромно присъединяване в двете сдружения.

Александър Държиков е единственият консултант от ГЕРБ в залата в качеството си на ръководител. В залата е и зам.- кметът Тодор Чонов.

 

Днешната сесия беше планувана по искане на 17 съветници - от " Демократична България ", Вътрешна македонска революционна организация, " Кауза Пловдив ", един от ЗС " Александър Стамболийски " и двама самостоятелни.

 

Въпросът с акциите на Варна в Панаира влиза в локалния парламент на Пловдив за четвърти път. На 24 ноември м. година съветниците задължиха представителя на общината в общото заседание на " Пълдин Туринвест " Ясен Михайлов да гласоподава срещу апорта, само че на друго съвещание - на 19 декември, изненадващо с гласовете на ГЕРБ и " Автентична лява Българска социалистическа партия " беше взето тъкмо противоположното решение.

 

Сесия за ново гласоподаване беше планувана на 3 януари, само че тя се провали поради неналичието на кворум, откакто групите на ГЕРБ и " Автентична лява Българска социалистическа партия " не се явиха в залата.

 

За през днешния ден се чака и привикване на общо заседание на " Пълдин Туринвест ", на което ще бъде прокарано увеличението на капитала в интерес на Гергов. Решението провокира митинги в Пловдив и притегли вниманието на депутатите от района. Днес също е плануван митинг - за 13:00 ч. пред хотел " Санкт Петербург ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР