С протест пред Министерския съвет хората с увреждания поискаха спешни

...
С протест пред Министерския съвет хората с увреждания поискаха спешни
Коментари Харесай

„Вариант фотосинтеза“: Хора с увреждания поискаха връщане на старата медицинска експертиза


С митинг пред Министерския съвет хората с увреждания желаеха незабавни промени в изискванията за приемане на . По думите им хиляди българи са оставени без инвалидни пенсии в очакване на дати за идната година.

Протестът стартира със запалени свещи в памет на 33-годишен мъж, прекратил живота си, тъй като получил дата за нов ТЕЛК за април идната година.

Снимка: Редакторски екип


„ Наскоро един сътрудник по орис се самоуби, в този момент разбрах и за различен, в резултат на това, че остават без пенсии. Ако минем на вид фотосинтеза, нямаме хлорофил, само че даже да го създадем в аптеката желаят пари за медикаментите “, разяснява Красимир Русанова.

Петър Василев страда от автоимунни и кардиологични болести. Даден му е 50% ТЕЛК, който апелира и към този момент близо година е без инвалидна пенсия.

Снимка: Редакторски екип


„ Национален осигурителен институт са най-бързи, още като пуснеш тъжба до НЕЛК, те незабавно ти стопират пенсията и ти заплащат обществени по 140 лв. “, споделя той.

Протестиращите настояха за връщане на остарялата здравна експертиза и редуциране на периодите за обжалване и заплашиха с палатков лагер пред вратите на властта.

Снимка: Редакторски екип


По-късно бяха признати в Министерския съвет, където подадоха настояванията си. В отговор до bTV от Министерството на здравеопазването обявиха, че следва публично разискване на план, касаещ смяна на Наредбата и вероятно връщане към документа от 2018 година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР